Ciekawe właściwości soi
Ciekawe właściwości soi
Kiedyś rzadko stosowana, obecnie jeden z głównych składników codziennej diety. Soja dodawana do chleba, mleko sojowe, sojowe kotlety, wszystko to jest obecnie stałym elementem diety dla wielu osób. Nie jest to jedynie kwestia mody, a skutek dostrzeżenia w soi właściwości zdrowotnych, które wcześniej były ignorowane, zwłaszcza w Europie, ponieważ kraje azjatyckie znają ją i stosują od wieków.
Na układ krążenia
Osoby, które mają problemy z układem krwionośnym lub osoby, które chcą ich uniknąć, powinny zainteresować się soją. Jest ona źródłem białka, koenzymu Q oraz izoflawony. Wszystkie wymienione składniki wspomagają pracę układu krążenia. Wzmacniają naczynka, ale przede wszystkim wyrównują poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ilość tzw. złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, wylewu oraz zawału serca. Dodatkową zaletą jest występowanie w soi nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle cenne dla organizmu, zarówno ze względu na wartości odżywcze, jak również zmniejszanie ryzyka powstawania zakrzepów.
Na zdrowe kości
Osteoporoza atakuje przede wszystkim po 40 lub 50 roku życia, kiedy zmniejsza się przyswajanie wapnia w kościach. Jednak aby tego uniknąć, wystarczy zacząć jeść soję lub pochodzące z niej produkty. Dzięki zawartemu w niej białku nie dochodzi do tak dużego wypłukiwania wapnia z moczem, jak w przypadku białka zwierzęcego. Wzmocniona jest również mineralizacja kości. Są one odpowiednio odżywione, mocne i nie grożą im łatwo pojawiające się złamania.
Na kobiece sprawy
Po okresie dojrzałości każda kobieta wkracza w fazę zwaną klimakterium, której zakończeniem jest menopauza, czyli całkowite ustanie miesiączki. Całemu procesowi towarzyszy wiele nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze zmniejszającą się aktywnością i ilością hormonów żeńskich, przede wszystkim estrogenu. Soja jest jednym z produktów, które zawierają fitoestrogeny, które są naturalnym odpowiednikiem estrogenów produkowanych przez organizm. Jedzenie soi w czasie klimakterium łagodzi jego objawy, natomiast jedzenie jej wcześniej, w okresie dojrzałości, pozwala na odsunięcie okresu menopauzy.
Na poprawę odporności
Nikt nie lubi długotrwale chorować ani leczyć się z okresowych przeziębień. Jedząc soję, można z powodzeniem zmniejszyć ryzyko zachorowania, nawet w newralgicznym sezonie jesienno-zimowym, w którym łatwo o infekcję. Wystarczy jeść soję, w której znajduje się cały komplet istotnych witamin – witamina A, B!, B2, B6, B12, C, E – które wpływają zarówno na odporność, jak i na poprawę urody oraz pracę układu nerwowego. Dodatkiem do witamin są wzmacniające składniki mineralne – potas, wapń, żelazo, fosfor. Soję można jeść na różne sposoby, jednak chcąc dostarczyć sobie wszystkich zawartych w niej witamin, warto zacząć hodować kiełki soi. W kiełkach znajduje się wszystko, co najcenniejsze dla życia, w tym aminokwasy niezbędne dla działania organizmu.