Jak przyrządzić kurki w śmietanie?
Jak przyrządzić kurki w śmietanie?
Smak kurek jest znany każdemu grzybiarzowi. Najczęściej to właśnie ten grzyb jest przynoszony z wyprawy do lasu, ponieważ kurek zawsze jest w bród i łatwiej je znaleźć niż prawdziwki. Nie ma w tym nic złego, ponieważ kurki znacznie częściej niż inne grzyby pasują do szybkich potraw na śniadanie, obiad lub kolację. Dobre kurki w śmietanie to idealna wieczorna przekąska. Spróbuj.
Jakie składniki są potrzebne?
Smaczne i aromatyczne kurki w śmietanie można przygotować dzięki zebraniu kilku odpowiednich składników, są to:
* 1 kg kurek,
* 200 ml śmietany,
* 3 łyżki posiekanego koperku,
* 1 cebula,
* 1/4 kostki masła,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Kurki – najlepiej świeżo zebrane – przepłukać pod wodą z piasku i pozwolić im odciec z nadmiaru wody na sitku. Żeby było szybciej, można je również osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Jeżeli kurki są dorodne, duże – pociąć je na kilka kawałków, jeśli średnie – na pół, jeśli małe – można zostawić w całości.
Krok drugi
Z cebuli ściągnąć łupinkę i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło – lepiej nie używać do smażenia kurek zwykłego oleju, gdyż nie osiągnie się wtedy tak dobrych efektów smakowych. Gdy masło będzie gorące i płynne, wrzucić cebulę i zeszklić ja. Wrzucić kurki i zamieszać, podsmażając całość przez 10 minut.
Krok trzeci
Po pierwszym podsmażeniu dodać do kurek posiekany koperek, pieprz, sól oraz wlać śmietanę. Zamieszać wszystko dokładnie i trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. W tym czasie sos śmietanowy lekko zgęstnieje, a kurki będą w nim dobrze zatopione.
Kurki w śmietanie nadają się do podawania od razu po przygotowaniu – ze świeżym pieczywem, klopsami lub bez żadnych dodatkowych produktów – smak zawsze jest tak samo doskonały.