Ciekawy obiad – cukinia faszerowana ryżem
Ciekawy obiad – cukinia faszerowana ryżem
Powtarzające się dania obiadowe mogą się w końcu znudzić. Ziemniaki i mięso, ziemniaki i surówka, ewentualnie spaghetti to za mało. Korzystając z ciepłych dni oraz pojawienia się świeżych warzyw, można przygotować coś innego – ciekawego, smacznego oraz bardzo zdrowego. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Przygotowanie cukinii z farszem ryżowym wymaga zebrania odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 cukinia,
* 5 dag żółtego sera,
* 5 dag ryżu długoziarnistego,
* 1/2 szklanki wody,
* 2 pomidory,
* 1 cebula,
* 2 łyżki oliwy,
* 1 łyżka orzechów włoskich,
* 1 łyżka bazylii,
* pieprz,
* sól,
* 3 – 4 krople sosu tabasco (opcjonalnie).
Zamiast zwykłej cebuli można dodać czerwoną, która jest łagodniejsza od swojej białej siostry, jednak dobrze podkreśla smak farszu oraz komponuje się kolorystycznie. Dodatkowo trzeba przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej podłużne, lecz jeśli cukinie nie są za wielkie, może być również okrągłe.Etap pierwszy
Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie olejem. Następnie ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, tak żeby był sypki. Przesypać z garnka do miski i pozostawić do ostygnięcia.
Etap drugi
Cukinie umyć, obciąć twardą końcówkę i przekroić na dwie równe części. Wydrążyć środek przy pomocy łyżeczki, zostawiając z jednej i z drugiej strony cukinii 1 centymetr miąższu. Wybrany miąższ pokroić na kawałki, razem z pestkami, o ile są miękkie; jeśli są twarde, trzeba się ich pozbyć.
Etap trzeci
Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidora sparzyć i pozbawić skórki. Pokroić w kostkę, uważając, żeby cały sok nie wypłynął poza miąższ. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić, po czym zeszklić na patelni posmarowanej delikatnie oliwą.Do zeszklonej cebuli dodać miąższ oraz pomidory, zamieszać. Gdy składniki trochę się podgrzeją, dołączyć do nich ryż i całość doprawić przygotowanymi wcześniej przyprawami.
Etap czwarty
Gdy farsz będzie wymieszany i gorący, należy wypełnić nim wydrążone cukinie, posypać żółtym serem i orzechami włoskimi. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, a następnie całość do piekarnika. Powinien być on nagrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cukinie piec przez 20 minut. Podawać gorące, najlepiej oprószone natką pietruszki albo bazylią.