Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pieczony brokuł z sosem sezamowym

Opiekun artykułu: barbaska
Wymagany czas: 40 min.
Prosty sposób na pieczony brokuł z sosem sezamowym

Prosty sposób na pieczony brokuł z sosem sezamowym

Dla wielu osób przygotowywanie brokułów jest tajemnicą. Owszem, że można je ugotować wiedzą, ale czy to wszystko? Inne warzywa wydają się bardziej kreatywne, dlatego są często jadane, a co zrobić z brokułem – chętnie odpowiemy na to pytanie, proponując doskonały smażony brokuł z sosem sezamowym. Oryginalnie, smacznie i całkiem prosto, wystarczy spróbować.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Zanim przejdzie się do jedzenia, trzeba danie przygotować, a to jest możliwe tylko przy użyciu odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 brokuł,

    * oliwa z oliwek,

    * sól morska,

    * 10 ząbków czosnku.

    Poza podstawą potrawy przyda się także zestaw składników do sosu sezamowego, czyli:

    * 60 ml wody,

    * 1 łyżka pasty sezamowej,

    * 1 łyżeczka soli morskiej,

    * 2 ząbki czosnku,

    * pieprz,

    * sok z 1/2 cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jeszcze przed wzięciem do ręki brokułu trzeba rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się warzywem. Opłukać je dokładnie, żeby pozbyć się zabrudzeń oraz niechcianych elementów, oderwać listki i podzielić brokuł na różyczki. Powinny być w miarę równe, żeby równomiernie się przypiekały.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Brokułowe różyczki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ułożyć je tak, żeby nie nachodziły na siebie.Czosnek obrać z łupinek, przepłukać pod zimną wodą i ułożyć pomiędzy kawałkami brokułu. Całość skropić oliwą z oliwek oraz solą. Tak przygotowany zestaw wsunąć do piekarnika i piec przez 25 minut, aż brokuły zmiękną oraz zbrązowieją.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy różyczki brokułu będą się przypiekały, zająć się tworzeniem sosu sezamowego. Aby go wykonać, trzeba zmiażdżyć ząbki czosnku w prasce, przełożyć do miseczki oraz dodać pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko, aby powstał jednolity sos sezamowy.Po wyjęciu brokułu z piekarnika od razu przekładać go na talerz, obok w małej miseczce podać sos sezamowy, a samo warzywo dla ozdoby można posypać sezamem, chociaż nie jest to obowiązkowe. Podawać i jeść z apetytem.

Popularne tagi
  • naleśniki z serem
  • czerwona cebula
  • pikantny farsz
  • grillowana kukurydza
  • zielone pierogi
  • drugie śniadanie
  • papryka z serem kozim
  • grzyby
  • papryka zielona
  • sos sezamowy
  • potrawy wegetariańskie
  • jedzenie
  • groszek zielony
  • marynata do warzyw
  • jajka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising