Advertising
Zakumaj.pl

Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Opiekun artykułu: amerse
Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Śniadanie bywa uważane za najważniejszy posiłek dnia, ponieważ ma dostarczyć energii na cały dzień. Żeby tak się stało, konieczne jest zadbanie o to, aby było zdrowe i pełnowartościowe. Nie każde śniadanie może zasłużyć na miano wartościowego posiłku, ponieważ istnieje kilka produktów, które nie powinny się w nim znaleźć. Ich wykorzystanie zamiast zdrowia przyniesie puste kalorie.

Advertising
Advertising
  • Słodkie płatki z mlekiem

    Słodkie płatki z mlekiem

    Chociaż są lubianym przysmakiem, zwłaszcza o poranku, stanowią jednak puste kalorie. Miło zacząć dzień od czegoś słodkiego, lecz trzeba wziąć pod uwagę, jakie niesie to ryzyko dla wagi, a nawet zdrowia. Jeżeli już chce się jadać płatki, wówczas lepiej wybrać klasyczne, zbożowe, bez dodatków, zalewane chudym mlekiem. Jest to jednak ostateczność. Płatki zbożowe same w sobie zawierają bardzo dużo węglowodanów, osłodzone zawierają dodatkową dawkę cukru. Skutkuje to gwałtownym podniesieniem cukru we krwi, a następnie spadkiem, co sprawia, że organizm szybko żąda kolejnego posiłku.

  • Produkty mięsne

    Produkty mięsne

    Kanapka z szynką, jajecznica z boczkiem, gotowane parówki lub inne produkty mięsne często znajdują się w porannym posiłku. Są smaczne, lecz niosą pewne ryzyko dla zdrowia. Po pierwsze, o poranku organizm gorzej trawi produkty mięsne. Po drugie, zawierają one szkodliwe azotyny, które mają negatywny układ pokarmowy. Po trzecie, zwiększają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

  • Słodkie bułki

    Słodkie przysmaki są dla wieku wymarzonym śniadaniem. Drożdżówka, pączek, bułka maślana oraz kawa wydają się doskonałym zestawem. Niestety, podobnie jak w przypadku płatków kukurydzianych, powoduje nagły wzrost poziomu cukru oraz jego szybki spadek. Sprawia to, że czeka się niecierpliwie na kolejny posiłek lub pomiędzy śniadaniem a obiadem przegryza się kolejne niezdrowe przekąski.

  • Naleśniki z polewą

    Naleśniki z polewą

    Rzadko ma się czas przygotować na śniadanie naleśniki, jednak od czasu do czasu zdarza się je jeść, polane słodkim syropem – klonowym albo malinowym. Śniadanie takie może dostarczać zbyt dużej ilości cukru, podnieść poziom glukozy, wpłynąć na nadmiar tkanki tłuszczowej. Dodatkowo wiele kupnych syropów to głównie chemia, więc jeżeli chce się koniecznie jadać naleśniki na śniadanie, należy zadbać o syropy lub sosy owocowe tylko z naturalnych składników, bez dodatków chemii.

  • Owocowe jogurty light

    Owocowe jogurty light

    Wydawać by się mogło, że jogurty zawsze mają pozytywny wpływ na ciało, a jogurty light tym bardziej. Niestety, smakowe jogurty oznaczone symbolem „light” wcale nie są tak zdrowe i pozbawione niechcianych substancji. Często zawierają więcej cukru, niż się wydaje, jak również innych dodatków chemicznych, które odbijają się na żołądku, trzustce oraz ogólnym samopoczuciu. Warto w związku z tym zwracać uwagę zarówno na nie, jak i inne produkty „light”.

Popularne tagi
  • brak magnezu
  • wskazówki ogólne
  • folia aluminiowa
  • tempo odchudzania
  • e250
  • cynamon
  • razowy makaron
  • zawał
  • witamina k
  • leki
  • aromat
  • witaminy
  • składniki spożywcze
  • zaćma
  • pączki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising