Advertising
Zakumaj.pl

Zasady prawidłowego odżywiania

Opiekun artykułu: marzena
Zasady prawidłowego odżywiania

Zasady prawidłowego odżywiania

Większość osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, od razu myśli o radykalnej diecie. Taka wcale nie jest potrzebna. Każdemu, niezależnie od tego, czy ma nadwagę, czy nie, potrzebne jest prawidłowe odżywianie. Prawidłowe, czyli takie, które pozwala na utrzymanie wagi i energii oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przerzucenie się z niezbyt dobrego odżywiania na lepsze nie dzieje się od razu i wymaga wysiłku, jednak warto, ponieważ wystarczy miesiąc, aby poczuć się lepiej i lżej na ciele.

Advertising
Advertising
  • Nie zapominaj o warzywach

    Nie zapominaj o warzywach

    W zdrowym jadłospisie powinno się znaleźć bardzo dużo warzyw. Można je jeść bezkarnie, zarówno surowe, jak i gotowane, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Z powodzeniem mogą zastępować wieczorne przekąski i hamować apetyt na słodkie. Są doskonałym dodatkiem do większych potraw. Wypełniają żołądek, lecz nie odkładają się jako zbędny tłuszczyk. Słodkawy posmak niektórych jest w stanie zastąpić słodycze, a zawartość wody nawilża ciało od wewnątrz. Dodatkowo pomagają w walce z wysokim cholesterolem.

  • Pamiętaj o owocach

    Pamiętaj o owocach

    Trzeba je jeść z większą rozwagą niż warzywa, ponieważ w owocach znajdują się cukry, które nie zawsze są dobre. Jednak w zdrowym odżywianiu przynajmniej raz dziennie powinno się zjeść dowolny owoc. Można dobierać je według upodobań albo sezonowych owoców. Niezależnie od owocu jest on źródłem wielu witamin, które wzmacniają odporność, wygładzają skórę, a część z nich z powodzeniem hamuje rozwój bakterii, które rozwijają się w ciele, i nie dopuszcza do pojawienia się infekcji.

  • Obowiązkowe ryby

    Obowiązkowe ryby

    Z niewiadomych przyczyn rzadko pojawiają się w jadłospisie, jednak chcąc zdrowo jeść, trzeba je do niego wpisać na stałe. Ryby powinny pojawiać się na stole minimum trzy razy w tygodniu. Ich mięso jest bogate w tłuszcze omega-3 wpływające na obniżenie cholesterolu. Dodatkowo dostarczają one niezbędnego zdrowego tłuszczu i pozawalają wyeliminować z diety inne jego rodzaje. Żeby nie zabijać ich dobrych właściwości, ryby warto przygotowywać na parze lub grillować.

  • Jaja i mąka

    Jedzenie jajek to kontrowersyjny temat, ponieważ wiele osób uważa, że to one podwyższają cholesterol i są odpowiedzialne za problemy z układem krwionośnym. Nie trzeba przejadać się nimi, lecz nie wolno ich wyrzucać z diety. Są doskonałym źródłem białka, które jest składnikiem budulcowym organizmu. Jajecznica o poranku lub jajko na miękko sprawią, że uczucie głodu nie pojawi się bardzo szybko. Podobnie będzie w przypadku jedzenia produktów z pełnoziarnistej mąki. Zawiera ona dużo błonnika, białka i minerałów, więc wprowadzając w domu zdrowy jadłospis, lepiej zmienić biały chleb i bułki na ciemne razowe pieczywo, które syci na dłużej.

  • Niezastąpiony nabiał

    Prawidłowe i zdrowe odżywianie uwzględnia również nabiał, jednak wielbiciele tłustego sera i mleka będą zawiedzeni, ponieważ trzeba wymienić ja na chude odpowiedniki. Mleko zawierające 3% tłuszczu jest dobre dla dzieci, dla dorosłych to za wiele. Podobnie jest z jogurtami. Od czasu do czasu zjedzenie owocowego to nie zbrodnia, lepiej jednak wybierać jogurty naturalne oraz kefiry, a do nich wrzucać kawałki świeżych owoców. Takie postępowanie ureguluje działanie układu pokarmowego, polepszy metabolizm, a jest również smaczniejsze go gotowych produktów z niezbyt zachęcającymi owocami w środku. Dobrze jest również, by włączyć do posiłków maślankę, która zawiera dużo wapnia niezbędnego dla kości.

Popularne tagi
  • polifenole
  • święta
  • maliny
  • woda mineralna
  • składniki mineralne
  • zasady diety jajecznej
  • regeneracja
  • gardło
  • batonik owsiany
  • prawidłowa praca mózgu
  • hydrokolonoterapia
  • zalety owoców
  • właściwości awokado
  • syrop klonowy
  • olej lnianym
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising