Czemu warto zrezygnować z pszenicy?
Czemu warto zrezygnować z pszenicy?
Przez wieki zboże, czyli przede wszystkim pszenica, było podstawą wyżywienia ludności. Chleb był podstawą posiłku, zwłaszcza dla ludzi biednych, jednak współczesny świat zmienił się tak bardzo, że obecnie coraz więcej ludzi decyduje się na niejedzenie pszenicy. Wbrew pozorom nie jest to podyktowane tylko kaprysem, ale kilkoma istotnymi przesłankami. Oto one.
Modyfikacje pszenicy
Pszenica, która jest uprawiana i jadana obecnie, nie jest już tą samą pszenicą, którą była kiedyś. Przez stulecia przeszła różne modyfikacje i krzyżowanie z wieloma odmianami, żeby stać się lepszą i bardziej wytrzymałą. Wynikało to z chęci uprawy rośliny nawet w trudnych warunkach klimatycznych oraz z chęci osiągania znacznie bogatszych plonów. Nie dało się tego dokonać bez zmian. Środki stosowane do otrzymywania krzyżówek pszenicy mogą w efekcie odbijać się na zdrowiu człowieka, np. powodować przyrost wagi.
Ubogie odżywczo
Choć wydaje się to zaskakujące, obecna pszenica nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Błonnik, który jest najcenniejszym składnikiem pszenicy, zostaje z niej niemal w całości usunięty w trakcie licznych obróbek. Są one na tyle intensywne, że białe pieczywo, które się z niej uzyskuje, jest prawie całkowicie pozbawione błonnika, witamin oraz minerałów. Znajdują się one w zbożowych odpadkach, które rzadko wchodzą w skład pokarmu dla ludzi i częściej żywią zwierzęta. Jeżeli szuka się odpowiedniego źródła błonnika pokarmowego, lepiej szukać go w innych produktach niż pszeniczne.
Szkodliwy gluten
Łatwo zauważyć, że obecnie coraz więcej mówi się o uczuleniu na gluten. Pojawiają się nawet specjalne produkty, które go nie zawierają. Bardzo dużo jest go właśnie w przetworzonej pszenicy. Wywołuje on u wielu osób reakcje alergiczne, które mogą doprowadzić nawet do poważnego uszczerbku na zdrowiu. Alergię może wywołać nawet niewielka ilość pszenicy w produkcie, dlatego należy bardzo uważać na skład zarówno pieczywa, jak i innych produktów zbożowych.
Za dużo soli
Biały chleb, wypiekany właśnie z pszenicy, nie przypomina już tego, który jadało się jeszcze 100 lat wcześniej. Jest zbyt dmuchany oraz zbyt słony. W efekcie udział pszenicy w jego wypieku jest niewielki i produkt zmienia się w dostawcę pustych kalorii oraz soli. Jej nadmiar jest szkodliwy dla organizmu i powoduje zatrzymywanie wody w ciele.
Poziom cukru
Pszenica zawarta w licznych produktach przyczynia się również do tak niebezpiecznego objawu, jak podnoszenie poziomu cukru we krwi. Wiąże się to ze wzrostem wytwarzanej w ciele insuliny i może prowadzić do nadwagi w postaci odkładającego się w rejonie brzusznym pasa tłuszczu. Dodatkowo takie skoki cukru są niebezpieczne dla osób narażonych na cukrzycę albo już na nią chorujących.