Advertising
Zakumaj.pl

Dietetyczne babeczki z czekoladą

Opiekun artykułu: dondlugi
Dietetyczne babeczki z czekoladą

Dietetyczne babeczki z czekoladą

Wiosna to czas, kiedy wiele osób przechodzi na dietę. Warzywa i owoce, które pojawiają się w sklepach, w znaczący sposób to ułatwiają. Jednak nawet w czasie diety od czasu do czasu pojawia się ochota na coś słodkiego do przekąszenia. Żeby nie niszczyć efektów odchudzania tabliczką czekolady, można przygotować dietetyczne babeczki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie dietetycznych przysmaków wymaga odpowiednich składników, nieco innych od tych, których użyłoby się normalnie. Jednak nie trzeba się obawiać, są to produkty łatwe do zakupienia w każdym sklepie. Oto one:
    * 1 szklanka mąki razowej,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1/4 szklanki brązowego cukru,
    * 3 łyżeczki kakao gorzkiego,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * 30 g gorzkiej czekolady,
    * 4 kostki gorzkiej czekolady (do dekoracji).
    Wybierając czekoladę oraz kakao, trzeba szczególnie zadbać o ich dobrą jakość, wtedy babeczki będą miały bardziej czekoladowy smak. W przypadku czekolady najlepiej zdecydować się na taką, która zawiera aż 90% kakao. Niezbędne są również papilotki do pieczenia babeczek.

  • Krok pierwszy

    Do szerokiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę oczyszczoną, cukier, kakao i zamieszać. Następnie wlać mleko i ponownie mieszać intensywnie aż do połączenia się składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Lepiej nie trzeć ich na tarce, nawet o dużych oczkach, gdyż nie uzyska się tak dobrego efektu, jak w przypadku drobnych kawałków. Po pocięciu czekolady dodać je do masy i dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Przygotować papilotki do babeczek. Przy pomocy łyżki napełnić je do 2/3 wysokości papierka lub silikonu, jeżeli używa się papilotek silikonowych. Pozostałe kostki czekolady pokroić na kawałki. Można wykorzystać również czekoladę mleczną, wedle uznania. Drobnymi kawałkami posypać każdą z babeczek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Babeczki ustawić na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i poczekać, aż nagrzeje się – wystarczy 5 minut. Po tym czasie włożyć blachę do piekarnika i pozostawić w nim babeczki aż na 30 minut. Po upływie tego czasu od razu wyjąć je i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy podawać. Nadają się idealnie jako słodka, mocno czekoladowa przekąska dla wszystkich tych, którzy nawet na diecie nie chcą całkowicie zrezygnować ze smaku czekolady.

Popularne tagi
  • muffinki dyniowe
  • jedzenie
  • zaczyn
  • kefir
  • kuchnia
  • woda
  • kuchnia włoska
  • przepis a babeczki z makiem
  • przepis na placek z owocami
  • składniki ciasta
  • ramekin
  • deser świąteczny
  • muffinki dyniowo-czekoladowe
  • cukier
  • oliwa z oliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising