Dietetyczne babeczki z czekoladą
Dietetyczne babeczki z czekoladą
Wiosna to czas, kiedy wiele osób przechodzi na dietę. Warzywa i owoce, które pojawiają się w sklepach, w znaczący sposób to ułatwiają. Jednak nawet w czasie diety od czasu do czasu pojawia się ochota na coś słodkiego do przekąszenia. Żeby nie niszczyć efektów odchudzania tabliczką czekolady, można przygotować dietetyczne babeczki.
Potrzebne składniki
Przygotowanie dietetycznych przysmaków wymaga odpowiednich składników, nieco innych od tych, których użyłoby się normalnie. Jednak nie trzeba się obawiać, są to produkty łatwe do zakupienia w każdym sklepie. Oto one:
* 1 szklanka mąki razowej,
* 1 szklanka mleka,
* 1/4 szklanki brązowego cukru,
* 3 łyżeczki kakao gorzkiego,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 30 g gorzkiej czekolady,
* 4 kostki gorzkiej czekolady (do dekoracji).
Wybierając czekoladę oraz kakao, trzeba szczególnie zadbać o ich dobrą jakość, wtedy babeczki będą miały bardziej czekoladowy smak. W przypadku czekolady najlepiej zdecydować się na taką, która zawiera aż 90% kakao. Niezbędne są również papilotki do pieczenia babeczek.Krok pierwszy
Do szerokiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę oczyszczoną, cukier, kakao i zamieszać. Następnie wlać mleko i ponownie mieszać intensywnie aż do połączenia się składników.
Krok drugi
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Lepiej nie trzeć ich na tarce, nawet o dużych oczkach, gdyż nie uzyska się tak dobrego efektu, jak w przypadku drobnych kawałków. Po pocięciu czekolady dodać je do masy i dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Przygotować papilotki do babeczek. Przy pomocy łyżki napełnić je do 2/3 wysokości papierka lub silikonu, jeżeli używa się papilotek silikonowych. Pozostałe kostki czekolady pokroić na kawałki. Można wykorzystać również czekoladę mleczną, wedle uznania. Drobnymi kawałkami posypać każdą z babeczek.
Krok czwarty
Babeczki ustawić na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i poczekać, aż nagrzeje się – wystarczy 5 minut. Po tym czasie włożyć blachę do piekarnika i pozostawić w nim babeczki aż na 30 minut. Po upływie tego czasu od razu wyjąć je i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy podawać. Nadają się idealnie jako słodka, mocno czekoladowa przekąska dla wszystkich tych, którzy nawet na diecie nie chcą całkowicie zrezygnować ze smaku czekolady.