Advertising
Zakumaj.pl

Wspaniały deser – ciasto cytrynowe

Opiekun artykułu: szmaragd
Wspaniały deser – ciasto cytrynowe

Wspaniały deser – ciasto cytrynowe

Cytryna nie musi być tylko dodatkiem do herbaty. Może nadawać się doskonale również do przygotowania pysznego i bardzo aromatycznego ciasta. Jeżeli nie ma się ochoty na słodkie kremy, a typowe babki i ciasta czekoladowe już się znudziły, wówczas ciasto cytrynowe jest bardzo dobrym urozmaiceniem. Dobrze jest wykonać je według sprawdzonego przepisu, który podajemy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Dobre składniki to podstawa każdego ciasta. Muszą być nie tylko dobrej jakości, lecz również świeże. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 350 g cukru,
    * 350 g masła,
    * 350 g mąki pszennej,
    * 6 jaj,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    * 2 cytryny.
    Ciasto można urozmaicić nie tylko samym cukrem pudrem, ale również polewą. Do jej wykonania potrzebne są:
    * 200 g cukru pudru,
    * 4 łyżki soku z cytryny.

  • Krok pierwszy

    Jeszcze przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.Masło, najlepiej posiadające temperaturę pokojową, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier oraz aromat waniliowy. Można dodać również 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Utrzeć wszystko na puszystą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do masy maślanej wbić całe jajka i znowu zmiksować. Korzystnie działa na ciasto dodawanie ich pojedynczo i miksowanie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochu do masy, cały czas miksując, aż składniki dobrze połączą się ze sobą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o bardzo małych oczkach. Wrzucić ją do powstałej masy na ciasto i wymieszać łyżką.

    Blachę do pieczenia, podłużną albo okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upieczeniu się ciasta odstawić je do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Dokładnie wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać gotowe ciasto. Podawać w towarzystwie mocnej herbaty.

Popularne tagi
  • mąka pszenna
  • przepis na ciasto z jabłkami
  • przepis na mini serniczek
  • drożdże
  • tulipan
  • przepis na biszkopt z truskawkami
  • wypiek
  • przepis na masę kajmakową
  • amerykański deser
  • brzoskwinia
  • przepis na biszkopt do tortu
  • cappuccino
  • przepis na pizzę z salami i szynką
  • sezon na dynie
  • świętowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising