Przepis na ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami
Przepis na ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami
Latem raczej nie lubimy ciężkich i ciepłych deserów. Zdecydowanie wolimy te, które możemy zjadać na zimno, rozkoszując się ich lekkością oraz słodyczą z lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem. Takie też jest pyszne i wilgotne ciasto przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego oraz z dodatkiem owoców sezonowych. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a z pewnością ucieszysz całą swoją rodzinę.
Jakie owoce wybrać?
Do ciasto jogurtowego pasuje wiele różnych owoców, wybierz te, które masz akurat pod ręką, gdyż jest na nie sezon. Doskonale będzie smakować z truskawkami, wiśniami, śliwkami węgierkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami czy nawet jabłkami. Możesz także użyć do zrobienia tego ciasta owoców ze słoików.
Wyrabianie ciasta
Przygotowania zacznijmy od wyrobienia jogurtowego ciasta. Najpierw musimy wymieszać ze sobą produkty suche. Wrzuć do miski mąkę, a następnie dodaj do niej proszek do pieczenia. Całość zamieszaj ze sobą, aby proszek rozprowadził się równomiernie. Potem dodaj cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze raz wymieszaj. Teraz wbij do mąki i reszty składników trzy jajka i mieszaj wszystko za pomocą miksera, a potem stopniowo dodawaj jogurt naturalny oraz olej, nie przestając mieszać. Wyjdzie ci ciasto o nieco lejącej się oraz lekkiej konsystencji.
Przygotowanie owoców
Owoce, które wybrałaś, przekrój na pół lub na ćwiartki/ósemki (nie dotyczy to małych owoców, takich jak maliny czy jagody). Następnie włóż je do miski i wsyp do nich dużą łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie wymieszaj je z mąką (jeśli nie wszystkie owoce się nią oblepią, to dosyp jej jeszcze trochę). Ten zabieg sprawi, że owoce nie wpadną do ciasta, a utrzymają się na jego powierzchni.
Pieczenie
Ciasto przełóż do okrągłej lub prostokątnej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem lub włożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź je dobrze po całej blasze, a następnie na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik ustaw na 180°C i piecz ciasto około 35 – 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest suche (do tzw. suchego patyczka).
Serwowanie
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi całkiem wystygnąć. Dopiero wówczas posyp je cukrem pudrem i pokrój na kwadratowe kawałki. Smacznego!