Advertising
Zakumaj.pl

Dobry sposób na grzyby w oleju

Opiekun artykułu: daaaria
Dobry sposób na grzyby w oleju

Dobry sposób na grzyby w oleju

Leśne grzyby to przysmak dla wielu osób. Wyczekiwane, zbierane, kupowane, stanowią niezbędny dodatek do wielu dań, w tym bożonarodzeniowych. Można je przygotować na różne sposoby i podawać do obiadu albo w czasie spotkań towarzyskich. Właśnie na takie okazje dobrze nadadzą się grzyby w oleju.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować przetwory grzybowe, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, przede wszystkim:
    * 1 kg grzybów leśnych,
    * 100 g cukru,
    * 100 ml oleju,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 liście laurowe,
    * 10 ziarenek pieprzu,
    * 1 łyżka soli,
    * 1 łyżka kurkumy,
    * 1 szklanka octu.

  • Krok pierwszy

    Grzyby – dowolnego rodzaju – oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć je do garnka. Wodę – 1 l – zagotować i zalać nią grzyby, po czym gotować całość 5 minut. Po tym czasie odsączyć grzyby na sitku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pozbawić czosnek łupinek. Wrzucić do garnka, ponownie nalać do niego 1 l wody. Doprawić solą, cukrem i zagotować, na koniec dodając ocet. Gotować jeszcze przez 5 minut, po czym wyłączyć gaz, pozostawiając do przestudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do ochłodzonej marynaty przełożyć grzyby. Ponownie zacząć gotować i gdy woda zacznie wrzeć, gotować przez 10 minut.

    W czasie gotowania się grzybków, wyparzyć słoiki wrzątkiem. Następnie przekładać do nich grzyby z zalewą octową. Dodać po ziarnku pieprzu i do każdego słoika dolać olej. Zakręcić mocno.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe słoiczki włożyć do garnka z dnem zakrytym szmatką. Dolać wody do 3/4 ich wysokości i zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody pasteryzować przetwory przez 20 minut. Następnie osuszyć i odstawić do spiżarni lub piwnicy.

Popularne tagi
  • olej kokosowy
  • sól do przetworów
  • koperek
  • sposób na masło dyniowe
  • czosnek
  • koper
  • słoik szklany
  • chrzan
  • puree dyniowe
  • zalewa pomidorowa
  • owoce dzikiej róży
  • przepis na ogórki małosolne
  • sposób na grzyby w zalewie
  • przysmak na kanapki
  • kora cynamonu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising