Dobry sposób na grzyby w occie
Dobry sposób na grzyby w occie
Grzybki to doskonała przystawka na różne przyjęcia oraz do obiadu. Same w sobie mają bardzo dobry smak, zatrzymujący zapach lasu. Jednak skomponowane z octem stają się jeszcze lepsze. Można i warto przygotować ich zapas na zimę, póki sezon trwa. Jeżeli nie masz doświadczenia albo szukasz sprawdzonego przepisu, polecamy Ci poniższą recepturę.
Jakich składników potrzebujesz?
Do zrobienia przetworów grzybowych potrzebne będą słoik oraz kilka konkretnych składników spożywczych, w tym:
* 1 kg grzybów dowolnego gatunku,
* 4,5 szklanki wody,
* 1/2 szklanki octu,
* 2 cebule,
* 1 łyżka soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 3 liście laurowe,
* 4 kuleczki ziela angielskiego,
* gorczyca.
Krok pierwszy
Z posiadanych grzybów wybrać niewielkie i dość twarde egzemplarze, miękkie mogą rozpaść się podczas gotowania. Oczyścić je wszystkie z ewentualnych resztek poszycia leśnego oraz przepłukać pod zimną wodą. Wszystkie grzyby przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody oraz doprawić solą. Zagotować i od tego momentu gotować przez 10 minut.
Krok drugi
Przygotować drugi garnek. Przelać do niego pozostałą wodę i dolać ocet. Wrzucić przyprawy, obrać z łupinek cebulę i przekroić ją na pół, po czym także wrzucić ją do mikstury. Zagotować, żeby zalewa miała odpowiedni smak oraz aromat. W czasie kiedy grzyby oraz zalewa będą się gotowały, wyparzyć wrzątkiem słoiki.
Krok trzeci
Podgotowane grzyby odcedzić na sitku i przelać szybko zimną wodą. Układać je w słoiczkach, a następnie zalać dokładnie octową zalewą, jeszcze gorącą. Cebuli można się pozbyć, ale przyprawy powinny znaleźć się w słoikach.Wypełnione słoiki zakręcić dokładnie i ułożyć do góry dnem na ścierce, pozostawiając w taki sposób aż do całkowitego wystygnięcia. Wtedy przełożyć przetwory grzybowe do spiżarni i wyjmować, gdy przyjdzie ochota na wyraziste w smaku grzyby.