Jak przygotować dobre korniszony?
Jak przygotować dobre korniszony?
Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez korniszonów. Przysmak ten doskonale komponuje się z rybami, daniami mięsnymi i jest niezastąpionym dodatkiem do wielu surówek. Sklepy oferują sporo dobrych korniszonów, jednak zamiast zdawać się na masową produkcję, warto zapełnić spiżarnię domowymi przetworami.
Niezbędne składniki na korniszony
Do zrobienia chrupiących korniszonów niezbędne jest zebranie świeżych składników spożywczych, które będą gwarantem ich dobrego smaku. Są to:
* 3 kg ogórków,
* 8 szklanek cukru,
* 6 szklanek octu 5%,
* 1/2 szklanki soli,
* 2 łyżeczki nasion selera,
* 2 łyżeczki wanilii,
* 2 łyżeczki przyprawy warzywnej,
* 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego,
* 3/4 łyżeczki kurkumy,
* 2 laski cynamonu.
Krok pierwszy
Ogórki dokładnie umyć – nie obierać ze skórki – umieścić w dużym słoju lub glinianym naczyniu, układając jeden na drugim, żeby wszystkie się zmieściły. Następnie zalać je wrzątkiem aż po sam czubek słoja. Pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie oraz następnego dnia zalać ogórki 7 litrami wrzątku posolonego 1/4 szklanki soli. Po ostatnim zalaniu odsączyć ogórki i nakłuć wszystkie widelcem.
Krok drugi
Do garnka wlać 3 szklanki octu, 3 szklanki cukru oraz wsypać kurkumę i inne przyprawy. Zagotować całość. Zalać miksturą ogórki i ponownie pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie wodę z ogórków przelać do rondelka, nie do zlewu. Dodać do rondla nowe składniki, czyli: 2 szklanki cukru i 2 szklanki octu. Po raz kolejny zagotować wywar. Powtórzyć operację zalania ogórków i odcedzania mikstury do garnka, tym razem dodając do niej cukier oraz wanilię. Znów zagotować.
Krok trzeci
Ogórki poukładać w słoikach albo w jednym wielkim słoju. Zalać gorącym wywarem całość i szczelnie zakręcić. Pasteryzować słoiki w garnku uzupełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików oraz gotować 15 minut od rozpoczęcia wrzenia. Słoiki po pasteryzacji odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do chłodnego miejsca, korzystając z ich zawartości przez całą zimę.