Jak dobrze marynować maślaki?
Jak dobrze marynować maślaki?
Październik to ostatnie chwile, kiedy jeszcze mogą pojawić się grzyby. Jesienna wilgoć połączona z chwilami ciepła może przynieść wysyp grzybów, zanim nadejdzie chłód i zima. Jeżeli udało Ci się trafić na taki czas i zebrać smakowite maślaki – zamarynuj je. Będziesz mieć doskonałą przekąskę na zimne miesiące oraz dodatek go licznych sałatek, które wymagają dodania grzybów. Nie wahaj się i skorzystaj z naszego przepisu.
Potrzebne produkty spożywcze
Do przygotowania pysznych maślaków, które ubarwią spiżarnię i będą przydatną przekąską zimą, potrzebne są następujące składniki:
* maślaki,
* 8 szklanek wody,
* 500 ml octu 10%,
* 2 cebule,
* 1 marchewka,
* 4 liście laurowe,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
* 4 łyżeczki gorczycy białej,
* sól.
Od razu przed przystąpieniem do działania dobrze jest przygotować słoiki, w których grzyby będą umieszczane.Krok pierwszy
Marchewkę oraz cebulę obrać, pozbawiając skórki i łupinki, a następnie dokładnie umyć. Pokroić, najlepiej na plasterki, choć jeśli chce się na paski, nie ma ku temu przeciwwskazań.
Przygotować garnek i przelać do niego wszystkie szklanki wody oraz ocet. Do mikstury włożyć przygotowane wcześniej warzywa.
Krok drugi
Dodać do mieszanki również gorczycę, ziarna pieprzu, cukier, liście laurowe. Postawić garnek na piecu i zagotować, od momentu zagotowania gotując 2 – 3 minuty. Dosolić, żeby smak zalewy był lepszy, po czym odstawić ją na bok i zająć się maślakami. Oczyścić je i przemyć delikatnie pod wodą. Obrać ze skórki kapelusze grzybów i pokroić je na mniejsze części. Przemyć jeszcze raz, po czym wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez 10 minut, żeby delikatnie zmiękły. Kiedy zacznie pojawiać się piana, zbierać ją łyżką i wyrzucać.
Krok trzeci
Wyparzyć słoiki wrzątkiem, po czym dodawać do każdego odcedzone z wody maślaki. Zalać każdą porcję zalewą i mocno zakręcić.
Słoiki układać w garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ostudzić całkowicie, po czym schować w chłodnym miejscu.