Przepis na doskonałe pierogi z wiśniami
Przepis na doskonałe pierogi z wiśniami
Pierogi to potrawa uniwersalna, lubiana przez wszystkich, chociaż w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Są jadane na ostro, na słodko, z mięsem oraz z owocami, co jest jedną z ich najlepszych form. Zazwyczaj dominują pierogi z jagodami oraz z truskawkami, jednak nikt nie powiedział, że nie można zrobić ich również z wiśniami. W takiej postaci występują rzadziej, lecz są tym smaczniejsze. W poniższym artykule podpowiadamy, jak je poprawnie przygotować.
Potrzebne produkty spożywcze
Nie ma dobrych pierogów bez dobrych składników, dlatego przed przystąpieniem do dzieła konieczne jest przygotowanie następujących elementów:
* 500 g wiśni,
* 300 g mąki pszennej,
* 1 jajko,
* 3/4 szklanki ciepłej wody,
* 1 łyżka oliwy,
* szczypta soli,
* śmietana lub jogurt naturalny (do dekoracji)Pierwszy krok
Zebrane wiśnie umyć pod zimną wodą. Wydrylować, a następnie pozostawić na sitku do obeschnięcia. Pierogi najlepiej smakują ze świeżymi owocami, lecz gdy takich brak, można użyć również mrożonych.
Drugi krok
Do szerokiej miski wbić jajko, dodać ciepłą wodę oraz oliwę. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ wpłynie na jakość jajka. Może być przegotowana i ostudzona lekko albo prosto z kranu. Wymieszać składniki, rozbełtując jajko. Zacząć dosypywać mąkę oraz sól, cały czas wyrabiając ciasto. Powinno być elastyczne, lecz nie klejące się.
Trzeci krok
Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Jedną przykryć ścierką, aby nie wyschła, drugą rozwałkować na grubość 2 – 3 mm. Z przygotowanego placka zacząć wycinać okręgi przy pomocy szklanki.
Czwarty krok
Na każdy kawałek ciasta położyć po 2 wiśnie i zwinąć końcówki ciasta do siebie. Skleić dobrze, żeby podczas gotowania żaden pierożek się nie rozkleił. Gotowe pierogi układać na czystej ścierce. W podobny sposób wykorzystać drugą część ciasta oraz pozostałe wiśnie.
Piąty krok
W garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucać pierogi i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 3 minuty. Odcedzić na sitku z nadmiaru wody.Gotowe pierogi podawać zaraz po obeschnięciu, polane śmietaną albo jogurtem i dodatkowo posypane cukrem.