Advertising
Zakumaj.pl

Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Opiekun artykułu: suder
Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł filmu i książki, lecz również smaczne danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut. Pozwala ono poznać nowy smak pomidorów, których zazwyczaj nie kładzie się na kanapkę. Jeżeli ma się ochotę na nietypowy obiad albo nietypowy dodatek do obiadu, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie dania należy zacząć od przygotowania niezbędnych składników. Wśród nich najważniejsze to:
    * 6 pomidorów zielonych,
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 2 plasterki boczku,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 łyżka mąki,
    * 1 jajko,
    * bułka tarta,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie pomidory – jeżeli domowników jest więcej albo mają duży apetyt – dokładnie umyć. Oderwać zielone szypułki, jeśli są, a następnie pokroić pomidory na plasterki, powinny mieć grubość 0,5 – 1 cm, zbyt cienkie będą niewygodne do przygotowania. Wszystkie plasterki posypać mocno pieprzem oraz solą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do głębokiego talerza wbić jajko, rozbełtać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Używając widelca albo własnych palców obtaczać plasterki najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Jeżeli ma się ochotę na grubszą panierkę, można wykonać obtaczanie 2 razy.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć boczek z dwóch stron. Dodać pomidory i smażyć je, aż będą rumiane.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć pomidory oraz boczek z patelni. Odłożyć na talerz. Do pozostałego tłuszczu dosypać mąkę, a następnie mleko. Zamieszać mocno. Gdy sos lekko zgęstnieje, polać nim plasterki pomidorów i podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • czerwona papryka
  • drożdże instant
  • zdrowie
  • przepis na pieczony czosnek
  • przepis na placki drożdżowe
  • limonka
  • sposób na masło ziołowe
  • kapusta włoska
  • danie rybne
  • zdrowe jedzenie
  • pozytywne właściwości soi
  • kopytka
  • potas
  • papryka faszerowana
  • witamina b
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising