Smażone zielone pomidory – jak zrobić?
Smażone zielone pomidory – jak zrobić?
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł filmu i książki, lecz również smaczne danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut. Pozwala ono poznać nowy smak pomidorów, których zazwyczaj nie kładzie się na kanapkę. Jeżeli ma się ochotę na nietypowy obiad albo nietypowy dodatek do obiadu, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie dania należy zacząć od przygotowania niezbędnych składników. Wśród nich najważniejsze to:
* 6 pomidorów zielonych,
* 3/4 szklanki mleka,
* 2 plasterki boczku,
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżka mąki,
* 1 jajko,
* bułka tarta,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie pomidory – jeżeli domowników jest więcej albo mają duży apetyt – dokładnie umyć. Oderwać zielone szypułki, jeśli są, a następnie pokroić pomidory na plasterki, powinny mieć grubość 0,5 – 1 cm, zbyt cienkie będą niewygodne do przygotowania. Wszystkie plasterki posypać mocno pieprzem oraz solą.
Krok drugi
Do głębokiego talerza wbić jajko, rozbełtać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Używając widelca albo własnych palców obtaczać plasterki najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Jeżeli ma się ochotę na grubszą panierkę, można wykonać obtaczanie 2 razy.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć boczek z dwóch stron. Dodać pomidory i smażyć je, aż będą rumiane.
Krok trzeci
Zdjąć pomidory oraz boczek z patelni. Odłożyć na talerz. Do pozostałego tłuszczu dosypać mąkę, a następnie mleko. Zamieszać mocno. Gdy sos lekko zgęstnieje, polać nim plasterki pomidorów i podawać. Smacznego!