Jak przyrządzić zapiekany ryż z chili?
Jak przyrządzić zapiekany ryż z chili?
Ryż może być jadany na różne sposoby – na słodko, z warzywami oraz na ostro. Dzięki temu może stać się pełnoprawnym daniem, a nie tylko dodatkiem, jadanym z dużą ilością sytego sosu. Aby przygotowanie dania z ryżu, które spodoba się każdemu, kto lubi ostre smaki, było proste, wystarczy skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Jakich składników potrzeba?
Dobre danie to dobre składniki, świeże oraz dobre jakościowo. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 szklanki bulionu warzywnego,
* 1 szklanka ryżu,
* 1 szklanka startego żółtego sera,
* 1/4 szklanki śmietany,
* 2 łyżki serka kremowego,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżki kminku, mielonego,
* 1/2 papryki zielonej,
* 1 cebula zielona,
* 225 g chili zielonego w puszce,
* sól.Krok pierwszy
Paprykę umyć dokładnie. Usunąć gniazdo nasienne, a następnie pociąć warzywo na paski. Posiekać na małe kawałeczki.
Krok drugi
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Wrzucić na niego posiekaną paprykę. Podsmażać przez 2 – 3 minuty, aż papryka znacząco zmięknie. Gdy do tego dojdzie wsypać kminek i zamieszać.
Krok trzeci
Dodać do papryki z kminkiem ugotowany ryż. Mieszać i podsmażać, aż ryż zacznie robić się lekko przezroczysty.W czasie gdy potrawa podsmaża się, umyć cebulkę, odciąć jej twarde końce i drobno posiekać, po czym wsypać do pozostałych składników. Zalać całość bulionem i dusić pod przykryciem do momentu ugotowania się ryżu.
Krok czwarty
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Gdy ryż zmięknie, dosolić lekko, dodać chili razem z zalewą i dokładnie zamieszać. Następnie dołożyć śmietankę, serek kremowy, ser żółty, dokładnie wymieszać.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać jeszcze odrobiną żółtego sera i włożyć naczynie do piekarnika. Piec 20 – 30 minut, aż ser będzie dobrze roztopiony. Danie podawać bardzo gorące.