Doskonałe trufle kawowe na każdą okazję
Doskonałe trufle kawowe na każdą okazję
Poszukując czegoś smacznego i wyjątkowego na podwieczorek, warto sięgnąć po przepis na trufle kawowe. Ciekawy smak, pełen aromatu mocnej filiżanki kawy, sprawia, że są doskonałym deserem dla każdego kawosza. Wbrew pozorom wykonanie trufli nie jest trudne i doskonale można sobie z tym poradzić w warunkach domowych.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby zrobienie trufli było możliwe, niezbędne jest przygotowanie kilku elementów. Nie jest ich zbyt wiele, dzięki czemu wykonanie trufli jest dodatkowo proste. Do ich wyrobu niezbędne są:
* 3 łyżki śmietany 36%,
* 1/2 łyżki likieru kawowego,
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* 125 g czekolady deserowej.Krok pierwszy
Do garnka wlać 5 cm wody. Zacząć podgrzewać. Do miski metalowej połamać lub posiekać czekoladę i ustawić naczynie nad parującą w garnku wodą.
Krok drugi
Do czekolady dolać śmietankę. Mieszać oba składniki, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietaną. Wtedy zdjąć miskę znad pary i odstawić na bok do przestygnięcia.
Krok trzeci
W kubeczku wymieszać ze sobą kawę rozpuszczalną oraz likier. Dodać do masy czekoladowej i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić całość do lodówki, pozostawiając w niej na 1 godzinę, aż dobrze zgęstnieje.
Krok czwarty
Wyjąć masę z lodówki. Łyżeczką nabierać gęstą miksturę i formować z niej zgrabne kulki. Odkładać je na talerz albo tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wykorzystaniu całej masy włożyć gotowe trufle do lodówki, aż dobrze stwardnieją. Przed podaniem obtoczyć je w gorzkim kakao albo w polewie czekoladowej. Smacznego!