Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawostki o świątecznym karpiu

Opiekun artykułu: jaskinia
Ciekawostki o świątecznym karpiu

Ciekawostki o świątecznym karpiu

Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest to często główne danie na wigilijnym stole, które można przygotowywać na wiele sposobów – pieczony, w galarecie, w zupie. Pomimo jedzenia rok w rok potraw przygotowywanych z tej ryby, mało kto wie o karpiu coś więcej, a warto, ponieważ jest to interesujące zwierzę.

Advertising
Advertising
  • Fakty o karpiu

    Fakty o karpiu

    Karp znany jest od bardzo dawna, chociaż początkowo występował w rzekach zasilających Morze Czarne oraz Kaspijskie. Lubi rzeki i głębokie zbiorniki o dość mętnej wodzie. Raczej nie występuje w przejrzystych źródełkach. W Polsce pojawił się jako gatunek obcy na przełomie XII i XIII wieku, najprawdopodobniej z czeskich klasztorów, i wykorzystywany był początkowo przez zakonników jako postna potrawa. Z czasem zaczął pojawiać się również na stołach niższych warstw społecznych, gdyż nie był pożądany przez szlachtę zadowalającą się lepszymi gatunkami ryb. Pomimo tego, że karp już tak długo znajduje się w Polsce i obecnie jest jedną z najczęściej odławianych ryb słodkowodnych, nie od razu znalazł się na wigilijnym stole. Stało się to dopiero po II wojnie światowej. Karp był niedrogi w produkcji, więc zyskał popularność jako tani i łatwo dostępny, co przyniosło mu trwającą do dziś popularność.

  • Gabaryty karpia

    Gabaryty karpia

    W Internecie można z powodzeniem znaleźć zdjęcia największego karpia na świecie, który ważył aż 38 kilogramów. Nie oznacza to jednak, że każdy przedstawiciel tego gatunku jest tak ogromny. Karpie, które kupuje się na Wigilię, są znacznie mniejsze. Zawierają białe, tłuste mięso, które jest dobrym źródłem wielu witamin. W ciele karpia znajduje się 100 ości, większych oraz mniejszych, na które szczególnie trzeba uważać przy jedzeniu. Ciało pokryte jest łuską. Według świątecznych zwyczajów 1 łuska karpia, przechowywana w portfelu, przynosi bogactwo i dobrobyt w nadchodzącym roku.

  • Zapach karpia

    Zapach karpia

    Tak, jak wielu jest wielbicieli świątecznej ryby, tak znajdą się również liczni przeciwnicy, którzy nie potrafią się nią delektować ze względu na zapach. Nie wszyscy to czują, jednak są osoby, którym karp pachnie mułem. Z pewnością ma on swój zapach, jak każda ryba, lecz karpie dopuszczone do sprzedaży wigilijnej są przed przekazaniem ich do sklepu poddawane oczyszczaniu. Złowione samodzielnie powinny przez 1 – 2 dni popływać w czystej wodzie, bez jedzenia, dzięki czemu zniweluje się nieprzyjemny zapach. W czasie przyrządzania go do zjedzenia warto posolić go i obłożyć warzywami, dzięki czemu ewentualny zapach również zniknie.

  • Spożywanie karpia

    Spożywanie karpia

    Nie ma jednego przepisu na przyrządzanie i podawanie karpia. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych kucharza. W przypadku przygotowywania go na wigilijną kolację jest on zazwyczaj panierowany i pieczony lub podawany w galarecie. Jednak to nie jedyne sposoby, można z niego zrobić zupę, grillować, smażyć na patelni, z warzywami lub podawać z chrzanem. Do wyboru i do smaku.

Popularne tagi
  • zima
  • beza
  • kolacja wigilijna
  • praska
  • jabłka
  • przepis na pierniki bezglutenowe
  • przysmak
  • pomysł na deser
  • ciasteczka czapki mikołaja
  • buraki kiszone
  • potrawa
  • pierniczki pomarańczowe
  • sernik z jabłkami i karmelem
  • mąka pszenna
  • polewa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising