Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze smażyć grzyby?

Opiekun artykułu: sport
Jak dobrze smażyć grzyby?

Jak dobrze smażyć grzyby?

Świeże, ledwie zebrane w lesie grzyby można przygotować do późniejszego przechowywania – suszyć albo marynować – bądź od razu przysmażyć i zjeść. Jest to niezwykłe doznanie smakowe, jak również zapachowe, które warto zaserwować sobie przynajmniej raz w grzybowym sezonie. Żeby uwolnić wszystkie zalety grzybów z ich wnętrza, warto przygotować je w podany poniżej sposób.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Dobre smażone grzyby to nie tylko one, to również dodatki, które urozmaicają ich smak. Aby danie było wyjątkowe, potrzebne są następujące elementy:
    * grzyby leśne (ilość według uznania),
    * 1 łyżka masła,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 cebula,
    * pieprz ziołowy,
    * pieprz czarny,
    * sól.
    Podczas smażenia grzybów można połączyć kilka gatunków albo zdecydować się na smażenie tylko jednego, w zależności od swoich upodobań oraz posiadanego zapasu.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane leśne grzyby należy dokładnie oczyścić z ewentualnych naleciałości leśnych oraz brudu. Następnie przepłukać je zimną wodą – można na sitku – i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę pozbawić łupinki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie ciepła, wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złocisty kolor.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Osuszone grzyby pokroić na plasterki i dodać je do cebuli. Smażyć razem z nią przez 20 minut. Nie przykrywać, ponieważ wtedy zamiast przysmażenia się grzybków otrzyma się duszone, które bardziej pasują do sosu niż do zjedzenia bez dużej liczby dodatków.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie odpowiedniego czasu dodać do grzybów pieprz czarny, zielony, sól oraz masło. Zamieszać wszystko drewnianą łyżką, a następnie pozostawić na patelni jeszcze na 5 minut, żeby grzyby nabrały delikatniejszego smaku.

    Podawać grzybki gorące z chlebem albo bułką. Opcjonalnie można urozmaicić danie natką pietruszki. Smażone grzyby nadają się zarówno na przystawkę na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Popularne tagi
  • smażenie chipsów
  • dodatek do ciast
  • dodatek
  • roladki z nadzieniem chrzanowym
  • soda oczyszczona
  • kozi ser
  • sposób wykonania pasztetu drobiowego
  • popcorn z mikrofalówki
  • kalafior z czosnkiem przepis na kalafior z czosnkiem
  • batoniki zbożowe
  • składniki spożywcze
  • tabasco
  • oliwka
  • pastylki miętowe
  • ręczniki papierowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising