Jak grillować śliwki?
Jak grillować śliwki?
O tym, że niektóre owoce można grillować, wiedzą wszyscy, lecz nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mogą być nimi śliwki. Kojarzą się z ciastami, knedlami, z dżemem, ale grillowane? W poniższym artykule przedstawiamy pomysły na ciekawe dania, których głównym składnikiem są śliwki z grilla.
Śliwki w rumie i cynamonie
Połączenie owoców, alkoholu i przypraw może dać doskonały efekt. Żeby go uzyskać, trzeba przygotować następujące składniki:
* 10 śliwek,
* 3 łyżki cukru,
* 10 łyżek rumu,
* 1/3 łyżeczki cynamonu.
Śliwki umyć i przekroić na połówki, wydrążając przy tym pestkę. Przełożyć je do miski albo słoika, zalać rumem i pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu lub w lodówce. Następnego dnia wyjąć śliwki z rumu. Dodać do niego cukier i cynamon, zamieszać i znów włożyć śliwki.Rozpalić grilla, po czym kłaść owoce na rozgrzany ruszt. Grillować przez 2 minuty. W tym czasie podgrzać powstały z rumu sos i po przysmażeniu owoców polać je nim.Śliwka z boczkiem
Soczyste śliwki mogą doskonale smakować w połączeniu z boczkiem. Być może jest to zaskakujące połączenie, ale bardzo smaczne. Do wykonania dania potrzebne jest:
* 5 dużych śliwek,
* 5 plastrów boczku,
* listki bazylii,
* wykałaczki.
Jeżeli ma się boczek w kawałku, trzeba pokroić go na długie, cienkie plastry. W każdy z nich zawija się umytą śliwkę. Można ją przekroić i pozbawić pestki, wtedy nie trzeba się martwić o ugryzienie twardego elementu w czasie jedzenia. Przymocować wykałaczką oba składniki i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować, aż boczek będzie dobrze przypieczony, po czym podawać ozdobione listkami bazylii.Śliwki z gorgonzolą
Im więcej dodatków do śliwek, tym lepiej mogą one smakować. Warto to wykorzystać i przygotować śliwki z gorgonzolą i chili. Potrzebne będzie do tego:
* 5 śliwek węgierek,
* 110 g gorgonzoli,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 łyżki tymianku,
* 1/4 łyżki chili,
* 1 łyżka syropu klonowego,
* 4 liście jarmużu lub sałaty,
* pieprz,
* sól.
Owoce należy umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Do miski wlać oliwę, wsypać tymianek, chili, syrop, sól, pieprz i obtoczyć śliwki w tej mieszance. Następnie kłaść na grilla. Przypiekać przez 2 minuty od dołu, przewrócić na drugą stronę i we wgłębienie po pestce włożyć kawałek sera. Smażyć do roztopienia się nabiału. Na talerzu rozłożyć kawałki sałaty albo jarmużu, skropić oliwą, ułożyć gotowe śliwki i podawać.