Kurczak curry z kokosem – jak go przyrządzić?
Kurczak curry z kokosem – jak go przyrządzić?
Dania z kurczaka są jednymi z prostszych do wykonania i jednocześnie jednymi z najsmaczniejszych. Można je przygotować na różne sposoby, w tym egzotyczne. Takim sposobem jest podanie kurczaka curry znanego z kuchni hinduskiej wraz z kokosem. Można poczuć się jak w Indiach bez wychodzenia z domu.
Potrzebne składniki spożywcze
Danie rodem z kuchni hinduskiej może być bardzo proste do wykonania, a przede wszystkim bardzo smaczne, pod warunkiem że przygotuje się świeże składniki spożywcze, w tym:
* 1 pierś z kurczaka, pojedynczą,
* 200 ml mleka kokosowego,
* 1/2 czerwonej papryki,
* 1 łyżeczkę pasty curry,
* 5 łyżek śmietany kremówki,
* pieprz,
* sól,
* cukier,
* liście szpinaku.
Krok pierwszy
Przygotowaną pierś z kurczaka dokładnie oczyścić pod zimną wodą i pozbawić ewentualnych błonek oraz zapomnianych chrząstek. Bardzo nieznacznie doprawić solą oraz pieprzem. Pokroić na kawałki kwadratowe i podsmażyć delikatnie na patelni albo w woku na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
Krok drugi
Paprykę umyć dokładnie, pozbyć się wnętrza i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać razem z kurczakiem. Gdy mięso będzie już brązowe, dodać pastę curry i intensywnie zamieszać. Dolać na patelnię mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować aż do momentu zgęstnienia sosu.
Krok trzeci
Kiedy ilość sosu zredukuje się do połowy pod wpływem gotowania, dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać wszystko dokładnie i doprawić cukrem dla smaku. Gotowe curry o kokosowym smaku podawać w niewielkich miseczkach, z dodatkiem liści szpinaku. Można ugotować również ryż, biały lub dziki, i polać go sosem – danie będzie wówczas podwójnie sycące i idealne na obiad. Poza ryżem równie dobrze sprawdzi się płaski chlebek hinduski, a nawet zwykła bagietka. Smacznego!