Jak przyrządzić łososia z pesto?
Jak przyrządzić łososia z pesto?
Przygotowanie łososia tak, żeby stał się wyjątkowym daniem, to coś więcej niż tylko przypieczenie go w piekarniku albo na patelni. Podanie ryby z dodatkiem pesto sprawia, że smak zmienia się na ciekawszy i ma się w jadłospisie nowe danie, którym można pochwalić się na kolacji z przyjaciółmi oraz rodziną. Oto sprawdzony przepis na rybę w wyjątkowym stylu.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby wykonać oryginalne danie z łososia, niezbędne jest przygotowanie kilku świeżych składników spożywczych, w tym:
* 1 kg filetu z łososia,
* 2 cytryn,
* 1,5 szklanki pesto,
* 1/2 szklanki białego wina,
* oliwy z oliwek.
Krok pierwszy
Blachę do pieczenia wyłożyć folią do pieczenia i posmarować oliwą z oliwek, aby ryba nie przybierała. Kawałki filetów układać na blasze. Skropić wszystkie kawałki świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz podlać winem. Pozostawić do zamarynowania na 15 minut. Przed polaniem warto sprawdzić, czy w rybie nie ma ości, poprzez naciśnięcie na każdy kawałek palcem.
Krok drugi
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Każdy kawałek zamarynowanego w winie filetu rybnego pokryć cienką warstwą pesto, np. z bazylii. Pesto powinno przykrywać całą powierzchnię łososia.
Krok trzeci
Zacząć piec rybę i piec ją przez 8 – 10 minut – w razie potrzeby nieco dłużej. Pod wpływem pieczenia płatki łososia powinny oddzielać się od siebie, a mięso powinno przestać być przezroczyste. Pod wpływem pieczenia pesto powinno stać się brązową skorupką. Gdy całość dojdzie do takiego stanu, wyjąć rybę z pieca, odstawiając do przestygnięcia na 3 – 4 minuty. Po tym czasie dodatkowo skropić rybę sokiem z cytryny, a resztę cytryny pokroić na plasterki i ułożyć je na łososiu. Tak przygotowane danie podawać na obiad i delektować się jego delikatnym smakiem.