Jak przyrządzić makaron z dodatkiem kurczaka i parmezanu?
Jak przyrządzić makaron z dodatkiem kurczaka i parmezanu?
Każdy kojarzy kuchnię włoską z makaronem. Każdy, kto jej próbował, mówi o dodawaniu parmezanu niemal do wszystkiego. Nie trzeba się dziwić, to doskonały ser, który komponuje się wspaniale niemal ze wszystkimi potrawami. Z mięsem, z warzywami, z makaronem – i właśnie o tym będzie mowa w podanym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie dobrego dania z makaronem i parmezanem to kwestia zebrania odpowiednich i dobrej jakości produktów spożywczych, które ułatwią osiągnięcie oczekiwanego smaku. Wśród niezbędnych do zrobienia potrawy elementów powinny znaleźć się:
* 0,5 kg piersi z kurczaka,
* 200 g makaronu dowolnego rodzaju,
* 200 g pieczarek,
* 2 szklanki śmietany,
* 3/4 szklanki parmezanu,
* 1/4 szklanki gorgonzola,
* 3 łyżki oliwy za oliwek,
* pieprz,
* natka pietruszki,
* sól.
Krok pierwszy
Do garnka o średniej wielkości wlać wodę, doprawić 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Zagotować i wrzucić makaron, gotując go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej wielkości garnka, w przeciwnym razie makaron rozgotuje się i nie będzie nadawał się do jedzenia. Po ugotowaniu makaronu do stanu al dente odcedzić go na sitku, przelewając na koniec zimną wodą.
Krok drugi
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą i pieprzem, po czym rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy oraz wrzucić na nią mięso. Podsmażać całość, aż będzie złocista, uważając cały czas, żeby nie przypalić kurczaka. Zdjąć zarumienione kawałki z patelni i odstawić na bok. Ponownie rozgrzać pozostałą część oliwy, a następnie wrzucić na nią pokrojone na plasterki i oczyszczone wcześniej pieczarki – smażyć 6 – 8 minut.
Krok trzeci
Do podsmażonych pieczarek dodać kurczaka i wlać śmietanę. Zamieszać wszystko i pozostawić do zagotowania – bez przykrywki. Gdy rozpocznie się wrzenie, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 3 minuty. W tym czasie do osobnego garnka wsypać starty parmezan oraz startą gorgonzolę. Doprawić przyprawami wedle uznania i podgrzewać aż do rozpuszczenia się obu serów.
Krok czwarty
Gdy ser już się rozpuści, dodać go do śmietany i kurczaka i wymieszać dokładnie. Dopiero po wymieszaniu wsypać makaron i gdy cały będzie obleczony sosem, przełożyć na talerz. Przed podaniem posypać natką pietruszki.