Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób odświeżyć żółty ser?

Opiekun artykułu: partycjak
W jaki sposób odświeżyć żółty ser?

W jaki sposób odświeżyć żółty ser?

Zdarza się, że kupi się zbyt dużo żółtego sera i nie wszystko udaje się zjeść od razu. Wówczas ser traci swoją świeżość, twardnieje i nie jest już taki zachęcający do jedzenia, jak wcześniej. Zazwyczaj pierwszą myślą jest wyrzucenie sera, chociaż gdy jest to duży kawałek, szkoda jedzenia i wydanych na nie pieniędzy, zwłaszcza że nie każdy ser jest tani. Aby uniknąć wyrzucania od razu, gdy ser stwardnieje, warto podjąć próbę uratowania go.

Advertising
Advertising
  • Przechowywanie sera

    Przechowywanie sera

    Zamiast odświeżać ser, najlepiej przechowywać go w taki sposób, żeby nie musieć tego robić. Zachować jego zdrowy wygląd oraz miękkość można na kilka sposobów. Najlepszym miejscem do przechowywania sera każdego rodzaju jest lodówka, w której panuje temperatura odpowiednia do utrzymania długotrwałej świeżości. Nie można jednak po prostu położyć sera na półce i tak zostawić. Prostym sposobem jest włożenie sera lub plasterków sera, ponieważ tak jest często sprzedawany, do pojemników próżniowych. Dzięki temu jego świeżość zachowuje się na dłużej. Można trzymać ser w torebkach foliowych, choć wtedy trzeba pamiętać o ich szczelnym zamykaniu w czasie wyjmowania i ponownego wkładania. Przechowywanie sera poza lodówką jest bardziej problematyczne, ponieważ bardzo szybko pojawia się na nim pleśń. Żeby tego uniknąć, należy owinąć ser w lnianą szmatkę, a następnie zwilżyć słoną wodą.

  • Żółty ser i mleko

    Żółty ser i mleko

    Prostym domowym sposobem na odświeżenie żółtego sera jest zamoczenie go w mleku. Ser można pokroić na kawałki lub włożyć w całości do miski wypełnionej chłodnym lub zimnym mlekiem. Nie może być ciepłe, ponieważ wtedy zepsuje ser i nie będzie się on nadawał do użytku. Do chłodnego mleka można dodać 1 łyżeczkę cukru, która sprzyja przyśpieszeniu procesu odświeżania. W zależności od tego, jak twardy jest ser, powinien on leżeć w mleku maksymalnie 12 godzin. Po takiej kąpieli będzie nie tylko miękki, ale odzyska również swój apetyczny koloryt. Należy jednak przestrzegać zasady mówiącej, że tylko stwardniały ser można odświeżać w taki sposób. Jeżeli na nabiale pojawi się pleśń lub czuć od niego nieprzyjemny zapach, wówczas nie tylko nie powinno się stosować mlecznej kąpieli, ale od razu należy wyrzucić zepsuty produkt.

  • Szybkie wykorzystanie sera

    Szybkie wykorzystanie sera

    Gdy ser zaczyna twardnieć, to znak, że niedługo będzie niezdatny do użytku. Czasami odkrawa się twarde części i wykorzystuje resztki, ale można je również pozostawić i wykorzystać w całości. Nawet lekko stwardniały ser jest doskonałym dodatkiem do spaghetti, lasagne lub zapiekanek z serem oraz innymi dodatkami. Rozpuszczając się, nie twardnieje dodatkowo, lecz zmienia się w żółtą, płynną i smaczną postać. Można go również obtoczyć w jajku i bułce tartej, przypiekając na patelni. Jest to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości sera, którego nie skonsumuje się w inny sposób, ponieważ wymaga to krojenia grubych kawałków.Żeby uniknąć odświeżania sera, najlepiej kupować go tylko tyle, ile się zje. Nie jest to obecnie towar deficytowy, więc w razie potrzeby można dokupić więcej plasterków i jeść je na bieżąco, co jest tańsze i zdrowsze.

Popularne tagi
  • morze
  • suszenie owoców w piekarniku
  • banan
  • kwas askorbinowy
  • zasady przechowywania produktów mącznych
  • patelnia
  • odświeżanie chleba
  • dobre jedzenie na energię
  • ogród
  • surowe warzywa
  • czerstwe pieczywo
  • jadłospis
  • mrożone grzyby
  • właściwości gruszki
  • słodycze na diecie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising