Jak ożywić zwiotczałe warzywa korzenne?
Jak ożywić zwiotczałe warzywa korzenne?
Warzywa korzenne są często jadane. Kupuje się je niemal w czasie każdej wizyty w sklepie w myśl zasady: mogą się przydać. Nie zawsze wykorzystuje się je od razu, przez co zaczynają wyglądać mniej smacznie, lekko więdną i wydają się zepsute, chociaż nie zawsze tak jest. Jeżeli na warzywach nie ma wyraźnych znaków zepsucia, czyli pleśni albo innego osadu, można spróbować przywrócić warzywa do życia.
Odświeżanie warzyw
Nawet nieco nadwątlona w swoim wyglądzie marchewka lub pietruszka może być jeszcze zdatna do użytku. Ugotowana nada się do sałatki albo do zupy. Jednak jeżeli jej wygląd po paru dniach leżenia w lodówce nie przekonuje, lepiej spróbować doprowadzić ją do pierwotnego stanu. Jest to całkiem proste.
Potrzebne elementy
Do odświeżenia warzyw nie jest potrzebne wiele. Żadnych środków chemicznych, żadnych podejrzanych elementów. Trzeba przygotować jedynie:
* miskę,
* lodowatą wodę,
* warzywa korzenne.
Korzystając z tego zestawu, można przywrócić wygląd marchewki, pietruszki, rzodkiewki, a nawet selera.Pierwszy krok
Miskę napełnić dużą ilością zimnej, wręcz lodowatej wody. Jeżeli ta z kranu jest niewystarczająca, można wrzucić do niej kilka kostek lodu.
Warzywa można umyć albo przetrzeć wodą, jeżeli są one brudne od leżenia w lodówce albo między innymi produktami.
Drugi krok
Posiadane warzywa włożyć do miski z wodą. Powinny być szczelnie zakryte płynem. Miskę odstawić na bok i pozostawić ją tak przez 5 godzin. W tym czasie warzywa nasiąkną wodą. Po wyjęciu ich ponownie będą wyglądały jak przyniesione prosto ze sklepu – pękate, chrupiące i gotowe do wykorzystania nawet do świeżej sałatki.
Dbanie o warzywa
Odświeżone warzywa są równie smaczne, jak świeżo kupione, jednak najlepiej nie doprowadzać ich do takiego stanu, żeby wymagały opisanego wyżej zabiegu. Oznacza to dbanie o nie zaraz po zakupie i szybkie wykorzystanie. Jeżeli nie zje się ich od razu, można zrobić z nich szybką sałatkę i zamknąć w słoiku. Natomiast rzodkiewki tuż po zakupie najlepiej pozbawić liści i wrzucić do miseczki z wodą, po czym w takim stanie włożyć do lodówki. Będą dłużej świeże i chrupiące.