Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie przechowywać jajka?

Opiekun artykułu: kloi
Jak poprawnie przechowywać jajka?

Jak poprawnie przechowywać jajka?

Jajka są jednym z najczęściej używanych w kuchni produktów spożywczych. Jednak aby mieć z nich pożytek długo, bez obaw, że zepsują się z dnia na dzień, trzeba je odpowiednio przechowywać. Aby mieć pewność, że zapewnia się jajkom odpowiednie warunki, dobrze jest przeczytać wskazówki zawarte w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Bez mycia

    Bez mycia

    Pierwszą zasadą związaną z zapewnieniem jajom długiej przydatności do spożycia jest brak mycia, jeżeli nie planuje się od razu dalszej obróbki. Dokładne umycie jajek i schowanie ich, np. do lodówki, sprawia, że psują się szybciej, ponieważ pozbawione zostały naturalnej ochrony przed bakteriami oraz dostępem tlenu.

  • Odpowiednie pomieszczenia

    Jajka można przechowywać w pomieszczeniu, np. spiżarni lub kuchni, jednak tylko w takich ich zakątkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę. Nie powinna być ona wyższa niż 12 stopni Celsjusza, ale również nie niższa niż 0 stopni. Dodatkowo trzeba zadbać o to, by jajka nie były narażone na wilgoć, gorąco ani na słońce padające bezpośrednio na nie.

  • Przechowywanie w lodówce

    Przechowywanie w lodówce

    Najkorzystniejszym sposobem na przechowywanie i utrzymanie jajek w świeżości jest włożenie ich do lodówki. Jednak nawet ten prosty sposób przechowywania wymaga spełnienia pewnych zasad. Przede wszystkim nie powinno się wkładać jaj do wspólnych szuflad w lodówce, wraz z produktami, które mają bardzo intensywny zapach, np. czosnek, kiełbasa. Takie aromaty mogą przeniknąć przez skorupkę i zepsuć smak jajka.

    Podczas układania warto zwrócić uwagę na sposób układania i kłaść jajka płaskim końcem do góry. Spowoduje to, że żółtko będzie lepiej leżało na białku.

  • Czas przechowywania

    Czas przechowywania

    Nawet najlepszy sposób przechowywania jajek nie pozwala trzymać ich w nieskończoność. Jeżeli chowa się je w lodówce, wówczas przetrwają w dobrym stanie przez 4 tygodnie, jeżeli poza lodówką, lepiej wykorzystać je w czasie maksymalnie 2 tygodni.

  • Naczynia do przechowywania

    Naczynia do przechowywania

    Poza lodówką, w której zazwyczaj znajdują się pojemniki przystosowane do układania jaj, można wybrać różne naczynia do ich przechowywania. Kamienne garnki, drewniane skrzynie, pudełka tekturowe to jedne z najczęściej wybieranych pojemników na jajka, jakie można znaleźć w gospodarstwach domowych. Przydają się również specjalne wytłaczanki, w których jajka są zabezpieczone przed stłuczeniem.

Popularne tagi
  • papryka żółta
  • dodatek do ciasteczek
  • serce
  • objadanie
  • warzywa sezonowe
  • lignina
  • fosfor
  • zalety wody z cytryną
  • sposób uprawy rzeżuchy
  • bułki
  • wilgotność
  • kąpiel morska
  • chleb
  • mrożony koperek
  • rzeżucha
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising