Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?
Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?
Masz już dosyć zwyczajnych kanapek? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Połączenie chleba, sera i fig może stać się tym, czego szukasz i od czego nie będziesz mógł się już uwolnić. Wystarczy spróbować, żeby cieszyć się świetnym smakiem na śniadanie, na drugie śniadanie i kolację. Potrzebujesz jedynie przepisu i składników.
Potrzebne składniki spożywcze
Smaczna kanapka jest możliwa do wykonania, jeśli zawczasu zbierze się świeże produkty potrzebne do jej przygotowania, w tym:
* chleb pełnoziarnisty,
* masło,
* 100 g sera ricotta,
* 2 figi.
Zamiast zwykłego chleba można użyć również chałki, wtedy potrawa będzie bardziej „na słodko”.
Krok pierwszy
Wybrać 2 kromki pieczywa. Podpiec je w tosterze, żeby były chrupiące. Jeśli nie posiada się tostera, nic nie szkodzi, równie dobry efekt uzyska się, przysmażając chleb na suchej patelni aż do jego zbrązowienia.
Krok drugi
Jedną kromkę posmarować masłem, a następnie serkiem ricotta. Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki. Układać je po kolei na kanapce, zakrywając cały serek, a następnie nałożyć drugą część chleba. Przygnieść lekko ręką.
Krok trzeci
Żeby kanapka była jeszcze smaczniejsza, można przyrządzić do niej słodki sos. Do jego wykonania przydadzą się:
* 2 łyżki miodu,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* ziarenka z 1/2 laski wanilii.
Ziarenka wydobyć i wrzucić do miseczki, dodać miód oraz sok i wymieszać dokładnie całość, tworząc przyjemnie pachnący sos. Polać dokładnie całą kanapkę przygotowanym sosem i dopiero wtedy zabrać się do jedzenia. Przyjemność smaku jest zapewniona.Przed polaniem można dodatkowo podgrzać kanapkę na patelni – po raz drugi – aby była cieplejsza, jednak trzeba robić to ostrożnie, żeby nie przypalić pieczywa.