Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?

Opiekun artykułu: wedkarz
Wymagany czas: 15 min.
Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?

Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?

Masz już dosyć zwyczajnych kanapek? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Połączenie chleba, sera i fig może stać się tym, czego szukasz i od czego nie będziesz mógł się już uwolnić. Wystarczy spróbować, żeby cieszyć się świetnym smakiem na śniadanie, na drugie śniadanie i kolację. Potrzebujesz jedynie przepisu i składników.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Smaczna kanapka jest możliwa do wykonania, jeśli zawczasu zbierze się świeże produkty potrzebne do jej przygotowania, w tym:

    * chleb pełnoziarnisty,

    * masło,

    * 100 g sera ricotta,

    * 2 figi.

    Zamiast zwykłego chleba można użyć również chałki, wtedy potrawa będzie bardziej „na słodko”.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wybrać 2 kromki pieczywa. Podpiec je w tosterze, żeby były chrupiące. Jeśli nie posiada się tostera, nic nie szkodzi, równie dobry efekt uzyska się, przysmażając chleb na suchej patelni aż do jego zbrązowienia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jedną kromkę posmarować masłem, a następnie serkiem ricotta. Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki. Układać je po kolei na kanapce, zakrywając cały serek, a następnie nałożyć drugą część chleba. Przygnieść lekko ręką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Żeby kanapka była jeszcze smaczniejsza, można przyrządzić do niej słodki sos. Do jego wykonania przydadzą się:

    * 2 łyżki miodu,

    * 1 łyżka soku z cytryny,

    * ziarenka z 1/2 laski wanilii.

    Ziarenka wydobyć i wrzucić do miseczki, dodać miód oraz sok i wymieszać dokładnie całość, tworząc przyjemnie pachnący sos. Polać dokładnie całą kanapkę przygotowanym sosem i dopiero wtedy zabrać się do jedzenia. Przyjemność smaku jest zapewniona.Przed polaniem można dodatkowo podgrzać kanapkę na patelni – po raz drugi – aby była cieplejsza, jednak trzeba robić to ostrożnie, żeby nie przypalić pieczywa.

Popularne tagi
  • fantazyjna kanapka
  • przepis na kanapki biedronki
  • masło niesolone
  • proszek do pieczenia
  • patelnia grillowa
  • ocet balsamiczny ciabatta
  • papryka zielona
  • papryka
  • tosty ze szpinakiem
  • blacha do pieczenia
  • drugie śniadanie
  • awokado
  • tuńczyk w sosie własnym
  • papryka czerwona
  • podwieczorek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising