Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczną kanapkę caprese?

Opiekun artykułu: monkaaa
Wymagany czas: 25 min.
Jak przygotować smaczną kanapkę caprese?

Jak przygotować smaczną kanapkę caprese?

Szybka kanapka caprese jest w stanie sprostać gustom wszystkich. Nadaje się świetnie jako przekąska na kolację, na spotkanie towarzyskie, a nawet na romantyczny wieczór z ukochaną osobą, mimo że zawiera masło czosnkowe. Jeśli potrzebujesz czegoś smacznego oraz sycącego, caprese jest kanapką właśnie dla Ciebie. Spróbuj, a na pewno ją pokochasz i będziesz chciała więcej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pysznej kanapki jest możliwe po zgromadzeniu świeżych, dobrych składników, w tym szczególnie:

    * 340 g mozzarelli,

    * 1 bułka ciabatta,

    * 3 ząbki czosnku,

    * 4 łyżki masła,

    * 2 pomidory,

    * 1/2 szklanki octu balsamicznego,

    * 1/3 szklanki świeżej bazylii,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Tworzenie kanapki można zacząć od pokrojenia składników i przygotowaniu piekarnika, który należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki. Odłożyć na bok. Ciabattę przekroić na pół, wzdłuż.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ocet przelać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Spowoduje to, że ocet będzie słodszy i lepszy w smaku.

    Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miseczki. Dodać sól, pieprz oraz czosnek, obrany z łupinek i przeciśnięty przez praskę. Wymieszać bardzo dokładnie, tworząc jednolite masło, łatwe do rozsmarowywania na pieczywie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozłożoną ciabattę przełożyć do niewysokiego naczynia żaroodpornego, środkiem do góry. Posmarować dokładnie masłem czosnkowym, po czym ułożyć na niej plasterki mozzarelli. Wsunąć na 10 minut do piekarnika, żeby ser lekko się stopił, a gdy do tego dojdzie, wyjąć i kłaść na bułce plastry pomidora. Oprószyć kawałkami bazylii, solą, pieprzem dla podkreślenia smaku. Na sam koniec polać jedną i drugą kanapkę octem balsamicznym. Tak przygotowane danie można jeść ze smakiem, czując się niczym na włoskiej wsi.

Popularne tagi
  • przepis na kanapkę caprese
  • pieczarki
  • pomidory koktajlowe
  • majonez
  • panini z czekoladą
  • masa maślana
  • pasta z awokado
  • tuńczyk w sosie własnym
  • sól
  • ciabatta
  • cytryna
  • zapiekanka z masłem czosnkowym
  • przepis na tosty z tuńczykiem
  • musztarda
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising