Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobry lukier?

Opiekun artykułu: likenter
Jak przygotować dobry lukier?

Jak przygotować dobry lukier?

Wiele ciastek i ciast smakuje bardzo dobrze bez dodatków, jednak można uczynić z nich wyśmienite desery, jeżeli ozdobi się je lukrem. Dotyczy to przede wszystkim ciasteczek różnego rodzaju, pierniczków, ciastek maślanych. Z lukrem smakują podwójnie dobrze, dlatego warto znać dobry i prosty przepis na doskonały lukier. Oto on.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Aby otrzymać różowy lukier, można dodać soku malinowego, jednak uzyskana barwa nie będzie tak intensywna, jak po dodaniu barwnika.

  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Dobry lukier nie wymaga dużej ilości składników, co jest jego istotną zaletą. Niezbędne są:
    * 1 białko jaja,
    * 1,5 szklanki cukru pudru,
    * aromat waniliowy (opcjonalnie).
    Jeżeli lukru potrzeba będzie znacznie więcej, wystarczy podwoić albo potroić ilość składników.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski, najlepiej o dość wysokich brzegach, wbić białko jajka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i rozpocząć miksowanie mikserem. Można ucierać lukier łyżką, lecz jest to bardzo czasochłonne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier puder dodawać stopniowo do jajka, cały czas miksując. Dzięki temu będzie można uzyskać lepszy lukier, a jednocześnie kontrolować gładkość oraz gęstość lukru. Czasami 1,5 szklanki cukru pudru to za dużo, jeżeli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wykorzystaniu całego lukru można dodać aromat – waniliowy, rumowy, śmietankowy lub sok cytrynowy. Nie jest to jednak konieczność i można zrobić lukier bez tego. W takiej sytuacji po dodaniu cukru jest on gotowy do wykorzystania – polania ciasta albo smarowania ciasteczek.

    Z kolei jeśli chce się uzyskać lukier kolorowy, wystarczy dodać barwnik spożywczy, który zabarwi go intensywnie.

Popularne tagi
  • tiramisu w pucharkach
  • mus jabłkowy
  • przygotowanie sernika cappuccino
  • dzień matki
  • winogrona
  • pojemnik
  • składniki ciasta
  • kasza manna
  • przygotowanie lukru
  • masa do ciasta
  • danie
  • olej
  • biszkopty
  • brownie
  • sernik z białą czekoladą
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising