Przepis na tartę z migdałami i brzoskwiniami
Przepis na tartę z migdałami i brzoskwiniami
Tarta to pyszny wypiek, którego bazą jest ciasto kruche, a dodatki można dowolnie wybierać oraz komponować. Mogą one być zarówno wytrawne, jak i słodkie. Poniższy przepis pozwoli ci przygotować pyszną letnią tartę z ciastem migdałowymi oraz nadzieniem z soczystych brzoskwiń. Podaj ją koniecznie podczas wakacyjnego przyjęcia.
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie ciasta
Do miski przesyp mąkę, proszek z migdałów, sól oraz cukier. Za pomocą miksera rozdrobnij margarynę oraz masło, a następnie dodaj je do miski ze składnikami sypkimi.Do tłuszczu i składników sypkich dodaj jedną łyżkę lodowatej wody i całość bardzo delikatnie wymieszaj widelcem. Następnie dociśnij ciasto do boków naczynia i potem dolej jeszcze jedną łyżkę. Powtarzaj tę czynność aż do momentu, gdy ciasto będzie zwarte i będziesz czuła, że da się je wyrobić. Zawiń je wówczas w folię spożywczą i odstaw na co najmniej dwie godziny, ale najlepiej, żeby przeleżało całą noc.
Forma
Kiedy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i odwiń z folii. Podziel ciasto na dwie części: 2/3 i 1/3. Te 2/3 ciasta rozwałkuj na stole lub stolnicy podsypanej mąką. Staraj się uformować kształt koła o średnicy około 30 centymetrów (tyle zazwyczaj mają formy do tart). Rozwałkowane ciasto umieść w formie i dociśnij je mocno do brzegów.
Nadzienie
Weź małą miskę i za pomocą widelca rozdrobnij marcepan. Dodaj do niego brązowy cukier oraz białko jajka. Całość delikatnie wymieszaj ze sobą – będzie to pasta, którą teraz wysmarujesz dno tarty.Następnie zmieszaj ze sobą dżem oraz pokrojone owoce. Rozsmaruj je na paście, a potem posyp jeszcze płatkami z migdałów. Ich smak będzie bardzo pasował do brzoskwiń.Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 2 centymetrów. Ułóż z nich na tarcie kratkę.Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Musi się piec około godziny.
Serwowanie
Przed podaniem należy całkowicie ostudzić tartę. Następnie pokrój ją w dość duże trójkąty i podawaj solo, posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Smacznego!