Sposób przygotowania miodowego lukru plastycznego
Sposób przygotowania miodowego lukru plastycznego
Lukier plastyczny jest tak samo przydatny, jak zwykły lukier. Można zakupić taki dodatek do ciast w sklepie, jednak nie zawsze można być pewnym jakości produktu. W takiej sytuacji wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie masy do dekoracji samodzielnie. Uzyskuje się jej wtedy znacznie więcej, niż jest lukru plastycznego w kupnych paczkach. Oto podpowiedź, jak wykonać lukier.
Uzyskanie kolorowego lukru plastycznego wymaga dodania do masy barwnika spożywczego.
Jakich składników potrzeba?
Żeby zrobić lukier plastyczny o smaku miodu, konieczne jest przygotowanie następujących produktów:
* 2 łyżki margaryny bez soli,
* 4 łyżki miodu,
* 12 łyżek wody,
* 16 g żelatyny,
* 800 g cukru pudru.Krok pierwszy
Do niewielkiej miski wsypać żelatynę. Dolać wodę. W garnku zagotować 5 – 6 cm wody, a gdy zacznie parować, włożyć do niej miskę. Mieszając cały czas, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny.
Krok drugi
Do rozpuszczonej żelatyny dodać margarynę oraz miód. Zacząć mieszać i nie przestawać aż do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą. Margaryna powinna rozpuścić się pod wpływem ciepła.
Krok trzeci
Cukier puder, dokładniej 700 g cukru pudru, przesypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie i wlać roztopioną margarynę z żelatyną. Wymieszać wszystko przy pomocy łyżki, aż składniki zaczną łączyć się ze sobą.
Krok czwarty
Pozostały cukier puder wysypać na stolnicę. Składniki z miski przesypać na nią i zacząć zagniatać wszystko. Wyrabiać masę, aż stanie się elastyczna i łatwa w formowaniu.Gotowy lukier plastyczny może być używany od razu albo przechowywany w lodówce, wystarczy owinąć go folią aluminiową. Jeśli po wyjęciu z lodówki okaże się zbyt twardy, należy ponownie go wyrobić i będzie zdatny do użytku.