Jak przygotować drink Zombie na Halloween?
Jak przygotować drink Zombie na Halloween?
Halloween to nie tylko święto, w którym uczestniczyć mogą dzieci. Dorośli tak samo chętnie korzystają z okazji do dobrej zabawy. Nawet jeśli nie organizuje się przyjęcia z przebieraniem, na wspólnej zabawie nie powinno zabraknąć przekąsek oraz drinków dobranych odpowiednio do świętowanego dnia. Jednym z pomysłów na drinka halloweenowego jest drink Zombie. Spróbuj!
Niezbędne składniki na drinka
Do przyrządzenia drinka Zombie dla wymagających gości potrzebnych będzie kilka elementów, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 60 ml wódki gorzkiej,
* 150 ml likieru pomarańczowego,
* 300 ml wódki,
* 1 szklanka soku pomarańczowego,
* 2 szklanki napoju wiśniowego, gazowanego,
* lód,
* grenadyna.
Krok pierwszy
Na początku przygotować dużą, szeroką i szklaną misę. Szkło jest ważne, gdyż będzie przezroczysta i płyn będzie dobrze widoczny, przyda się to na wypadek podawania napoju w takiej zbiorczej misie. Uzupełnić misę kostkami lodu – które mogą mieć także dowolne kształty, pasujące do Halloween, np. czaszki.
Krok drugi
Do miski z lodem wlać wódkę, wódkę gorzką, likier pomarańczowy, napój wiśniowy oraz sok. Dobrze jest pamiętać, że najlepiej sprawdzi się sok świeżo wyciśnięty z owoców, nawet z kawałkami miąższu wewnątrz. Soki kupne, które są bardziej napojami niż sokami, nie spełnią swojego zadania. Ewentualnie można skorzystać z soku jednodniowego, pomarańczowego. Zamieszać całość napoju, aby poszczególne płyny zdołały się połączyć.
Krok trzeci
Każdy z przygotowanych do podawania drinka kieliszków ozdobić grenadyną poprzez namoczenie ich brzegów w niej. Następnie zacząć uzupełniać kieliszki o gotowy, zmrożony napój. Dzięki kostkom lodu, a przede wszystkim dzięki barwie napoju i lekkiemu miąższowi z soku drink będzie nieco gęstszy. Z powodzeniem możesz zaprezentować go gościom jako krew z nowej ofiary Zombie i powiedzieć im groźne: strzeżcie się!