Jak zrobić wódkę z papryczkami Jalapeno?
Jak zrobić wódkę z papryczkami Jalapeno?
Papryczki Jalapeno to dość popularna odmiana papryczek chilli. Są one dość ostre i mają lekko kwaskowaty posmak. Zawierają kapsaicynę, czynnik, który odpowiada za aktywację kanałów jonowych, powodujących uczucie piekącego ciepła. Są one dość szeroko używane w kuchni, lecz tym razem nie przygotujemy na ich bazie żadnej potrawy, a... napój. A konkretnie wódkę. Będzie to podwójnie ostra wódka. Ze względu na obecność procentów, jak i naprawdę ostrych przypraw. To propozycja tylko dla twardzieli. Sprawdź swoich kumpli i zobacz, który z was wymięknie. Pijcie bez popitki. Wygrywa ten, kto najmniej się skrzywi.
Przygotowania
Pamiętaj, aby przygotować tę wódkę znacznie wcześniej przed imprezą. Najlepiej ze dwa dni. Wszystkie składniki muszą przejść smakami i aromatami. W innym wypadku będziesz miał zwykłą wódkę, z pałętającymi się kawałkami papryki, których nawet nie wyczujesz.
Przygotuj papryczki
Umyj wszystkie papryki pod wodą, po czym przekrój je na pół. Uważaj, by nie prysnąć sobie do oka ani nie potrzeć dłonią o twarz, bo papryczki są naprawdę ostre. Jeśli zamierzasz udać się do toalety, to również porządnie wyszoruj dłonie. Wiesz, o co chodzi.
Podsmaż składniki
Wykorzystaj patelnię o nieprzywierającej powierzchni do podgrzania składników. Podprażone ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jagody jałowca będą bardziej aromatyczne i lepiej oddadzą swój smak wódce. Wystarczy 30 sekund trzymania na dużym ogniu, po czym przesyp je do dzbanka albo butelki, w których będziesz przygotowywał wódkę. Na tej samej patelni połóż papryczki i podsmaż je z każdej strony, zaczynając od strony wewnętrznej, czyli tej, gdzie nie ma skórki. Gdy się przypieką, dorzuć je do pozostałych przypraw.
Wlej wódkę
Do dzbanka wlej teraz najważniejszy składnik, czyli dobrej jakości wódkę. Zadbaj o to, by był szczelnie zamknięty, by nie przeszedł w lodówce innymi smakami ani nie stracił procentów. Najlepiej robić to w jakiejś innej butelce po wódce. Z racji tego, iż tutaj doszły papryczki i przyprawy, musi być ona oczywiście większa od tej, w której masz czystą wódkę. W ciągu tych kilku dni, kiedy wódka będzie przechodzić smakami, co jakiś czas przemieszaj dodatkowo zawartość butelki.
Podaj do stołu
Twoja wódka jest już gotowa. Ostra jak sam diabeł. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mocnych wrażeń. Przecedź ją przez sitko i podawaj w małych kieliszkach. Idealnie nada się też jako składnik Mad Doga. Podawaj mocno zmrożoną.