Jak przygotować oryginalną wódkę warzywną?
Jak przygotować oryginalną wódkę warzywną?
Wódki widuje się zazwyczaj bezsmakowe albo owocowe. Jednak nie oznacza to, że nie może być innej. Warzywna wódka to zupełnie nowy smak alkoholu, który warto poznać. W sklepie trafienie na taki specyfik to rzadkość, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić taki przysmak we własnym domu. Jak? Podpowiadamy poniżej.
Jakich składników potrzeba?
Warzywny alkohol można wykonać albo z jednego warzywa, albo z kilku. Poniżej prezentujemy składniki na bogatą wódkę z kilku warzyw. Dzięki temu jest znacznie smaczniejsza. Do jej wykonania potrzebne będą:
* 1 l wódki,
* 3 cebule zielone,
* 3 ząbki czosnku,
* 1/2 papryki czerwonej,
* 1/2 główki kopru włoskiego.Krok pierwszy
Czosnek obrać z łupinki i posiekać drobno. Paprykę oraz cebulki dokładnie umyć, a koperek przepłukać w zimnej wodzie. Zarówno koperek, jak i cebulki pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pozbawić pestek, a następnie pokroić w paski.
Krok drugi
Wszystkie warzywa plus czosnek wrzucić do słoika albo do szerokiej butelki, którą można szczelnie zamknąć. Zalać składniki wódką, zakręcić. Odstawić naczynie na 7 – 10 dni w ciemne, chłodne miejsce. Przynajmniej 3 – 4 razy dziennie należy wstrząsnąć pojemnikiem.
Krok trzeci
Po upływie odpowiedniego czasu, kiedy wódka dobrze się przegryzie, można odkręcić naczynie i przecedzić płyn przez sitko. Następnie przelać uzyskany alkohol do butelki po wódce, którą wcześniej warto dokładnie umyć gorącą wodą i wysuszyć.
Warzywną wódkę można przechowywać tak, jak zwykłą, mimo jej dobrego, oryginalnego smaku.