Jak przyrządzić daiquiri jabłkowo-bananowe?
Jak przyrządzić daiquiri jabłkowo-bananowe?
Daiquiri to nie tylko drink, to wręcz deser, który może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Bywa wykonywany z różnych składników, lecz zamiast szukać wśród dalekiej egzotyki, znacznie lepiej sięgnąć po coś swojskiego, czyli jabłka. Dorzucony do nich banan sprawi, że drink nabierze więcej ciekawego smaku, a jego popijanie będzie prawdziwą ucztą. W poniższym artykule podajemy, jak szybko zrobić pyszny napój.
Jakie składniki będą potrzebne?
Wykonanie daiquiri opiera się na kilku niezbędnych do tego składnikach, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 35 ml soku z limonki,
* 45 ml rumu,
* 8 ml wody miodowej,
* 1 łyżeczka syropu bananowego,
* 1 łyżeczka syropu jabłkowego,
* limonka,
* shaker.
Pod nazwą woda miodowa rozumie się mieszankę wody oraz naturalnego miodu, wymieszane w proporcjach 1:1.
Krok pierwszy
Przygotować shaker, myjąc go i dokładnie wycierając, żeby nie było na nim żadnych zabrudzeń ani drobinek wody. Jeżeli nie ma się shakera, można ewentualnie użyć blendera, chociaż pierwsze urządzenie sprawdza się zdecydowanie lepiej. Wrzucić do niego kostki lodu.
Krok drugi
Do lodu dodać rum, oba syropy i wodę miodową. Zakręcić shaker i zacząć potrząsać nim energicznie, żeby wszystko dokładnie się wymieszało oraz schłodziło. Dobre daiquiri powinno być bardzo zimne. Im zimniejsze, tym lepsze i sprawi, że przyjemność popijania będzie znacznie dłuższa.
Krok trzeci
Gotowe daiquiri przelać od razu do szklanek. Limonkę pokroić na plasterki albo na ćwiartki i ozdobić nią szklanki lub szerokie kieliszki, w których również można prezentować napój. Podawać od razu, póki jeszcze całość jest bardzo zimna i delektować się przyjemnym owocowym smakiem. Napój jest bardzo dobry do popijania zarówno po południu, jak i w czasie przyjęcia.