Jak zrobić doskonały koktajl czekoladowo-truskawkowy?
Jak zrobić doskonały koktajl czekoladowo-truskawkowy?
Istnieje wiele ciekawych połączeń smakowych, o których mówi się lub myśli: to jest to. Za jedno z takich zostało uznane połączenie truskawek oraz czekolady. Smakują pysznie, intensywnie i za każdym razem, gdy zje się złożony z nich deser, ma się ochotę na więcej. Zamiast raczyć się tylko truskawkami maczanymi w rozpuszczonej czekoladzie, dobrze jest postawić na coś innego, mianowicie na koktajl o takim smaku. Spróbuj go zrobić według podanego niżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą dobrego koktajlu jest przygotowanie zawczasu odpowiednich składników spożywczych, czyli:
* 10 sztuk truskawek,
* 3/4 szklanki mleka,
* 1 – 2 kostek czekolady gorzkiej,
* 1 łyżeczki kakao gorzkiego,
* 1/2 łyżeczki miodu,
* 2 łyżek jogurtu naturalnego.
Krok pierwszy
Przygotować blender, umyć go, wysuszyć. Przelać do niego miód, jogurt oraz mleko, po czym zmiksować składniki razem, aby miód połączył się z pozostałymi elementami. Masa będzie nieco gęstsza niż zwykłe mleko.
Krok drugi
Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek. Przekroić wszystkie na połówki. Można dodać ich więcej, żeby czekoladowy posmak nie zdominował całkowicie smaku koktajlu. Wrzucić gotowe truskawki do miksera. Wszystko ponownie zmiksować, uzyskując napój o różowym odcieniu, który już na tym etapie wygląda bardzo smacznie.
Krok trzeci
Zetrzeć czekoladę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wrzucić ją razem z kakao do mieszanki mleczno-truskawkowej. Dodać miód dla osłody i poprawienia smaku, po czym ponownie wszystko zmiksować, uzyskując idealny koktajl. Przelać go do wysokiej szklanki. Napój ładnie prezentuje się, jeżeli posypie się wierzch kakao i włoży do niego słomkę. Smacznie, zdrowo oraz ciekawie.