Zasady gotowania słodkich ziemniaków
Zasady gotowania słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki budzą ciekawość w sklepach, jednak nie są jeszcze zbyt popularne na polskich stołach. Wyglądają ciekawie, lecz nie wiadomo, w jaki sposób je jadać i przygotowywać, żeby były smaczne. Nie jest to trudne, dlatego warto spróbować, zwłaszcza że słodkie ziemniaki, inaczej bataty, nadają się zarówno jako dodatek do wielu dań obiadowych, jak i samodzielna potrawa.
Pochodzenie batatów
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i chociaż można je z powodzeniem znaleźć w sklepach, w Polsce nie są tak popularne jak w Azji czy właśnie na kontynencie, z którego pochodzą. Mają ciekawy smak, bardzo dużo witamin oraz składników mineralnych, wydatnie przekładających się na poprawę zdrowia. Mogą być z powodzeniem włączone do jadłospisu osób przebywających na diecie odchudzającej.
Przygotowanie batatów
Zanim przejdzie się do prawidłowego gotowania, należy przygotować ziemniaki. Najlepiej dokładnie je umyć. Można użyć do tego szczotki z miękkim włosiem. Po umyciu można albo przejść do obróbki, albo obrać ziemniaki ze skórki – postępowanie w tej kwestii zależy od osobistych upodobań.
Gotowanie batatów
Całe ziemniaki należy włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak żeby była równa ich wysokości. Lepiej nie lać jej więcej, gdyż może to doprowadzić do nierównomiernego ugotowania się ziemniaków albo ich zeszklenia się w środku. W takim stanie nie byłyby tak smaczne, jak powinny. Bataty pokrojone w kostkę można wrzucić bezpośrednio do gotującej się już wody. W obu przypadkach gotowanie powinno trwać 30 minut liczone od momentu zagotowania się wody, a w przypadku ziemniaków pokrojonych na kawałki od chwili ponownego pojawienia się bąbelków.Zanim gotowanie zacznie się na dobre, należy przyprawić danie solą oraz cukrem. Soli należy sypać 2 łyżeczki na 1 litr wody, natomiast cukru – 1 łyżeczkę na 1 litr wody.Garnek z batatami przykryć, co przyśpieszy proces ich mięknięcia, jak również zapobiegnie utracie wielu witamin.
Po ugotowaniu
Kiedy widelec lub czubek noża wchodzą gładko w ziemniaki, oznacza to, że są gotowe. Można je odcedzić, chociaż wody z nich nie warto wylewać prosto do zlewu. Zawiera ona wiele witamin, więc z powodzeniem może być wykorzystana jako baza do sosu.
Podawanie ziemniaków
Słodkie ziemniaki ułożyć na talerzu. Jeśli są ze skórką, naciąć je, żeby można było dostać się do miąższu. Jeśli są bez skórki albo w kawałkach, wystarczy ułożyć je na talerzu, polać masłem, posypać bułką tartą albo koperkiem i podawać.Bataty są bardzo smaczne jako potrawa z grilla. Zachowują wtedy więcej wartości odżywczych.