Jak przyrządzić pastę pomidorową?
Jak przyrządzić pastę pomidorową?
Pasta pomidorowa, której smak oddaje wszystko, co najlepsze w pomidorach, jest trudna do znalezienia w sklepie. Aby uchwycić słodycz oraz soczystość znajdującą się w czerwonym warzywie, najlepiej zająć się produkcją pasty samodzielnie. Jak? Podpowiadamy poniżej.
Niezbędne składniki spożywcze
Świeże składniki, przede wszystkim dojrzałe, świeże warzywa to podstawa pasty. Do jej wykonania są tym samym potrzebne:
* pomidory,
* cukier,
* oliwa z oliwek,
* sól morska,
* papryczka chili (opcjonalnie).Krok pierwszy
Wszystkie pomidory – może być ich mniej lub więcej, w zależności od tego, ile pasty chce się uzyskać – sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie do garnka o wysokich brzegach. Postawić na piecu i włączyć średni płomień pod garnkiem. Przykryć naczynie, podgrzewając przez 30 minut, aż pomidory całkowicie zmiękną.
Krok drugi
Gdy pomidory będą już całkiem miękkie, przełożyć je do blendera i zmiksować. Następnie przecedzić przez sitko, żeby całkowicie pozbyć się pestek oraz pozostałych, twardszych kawałków. Uzyskaną papkę ponownie przelać do garnka, podgrzewając na najmniejszym ogniu. Czas podgrzewania uzależniony jest od tego, jak szybko pasta zacznie gęstnieć. Kiedy stanie się mniej wodnista, dodać do niej oliwę, cukier oraz sól morską. Wymieszać i podgrzewać jeszcze 5 – 8 minut. Jeżeli chce się wykonać ostrzejszą pastę, można dodać do niej posiekane chili.
Krok trzeci
Słoiki przepłukać w gorącej wodzie, a następnie zacząć uzupełniać pastą. Szczelnie zakręcić, po czym poddać procesowi pasteryzacji w garnku z gotującą się wodą. Wystarczy pasteryzować przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody, pozostawić do ostudzenia i przechowywać w dowolnym chłodnym miejscu.Korzystać, gdy tylko przyjdzie ochota na trochę pomidorowego smaku.