Advertising
Zakumaj.pl

Jak radzić sobie z zaparciami?

Opiekun artykułu: aglo
Jak radzić sobie z zaparciami?

Jak radzić sobie z zaparciami?

Jeżeli zaparcia pojawiają się raz na jakiś czas, nie jest to bardzo niepokojące, jednak jeżeli ma się z nimi problemy co chwilę, to znak od organizmu, że nie funkcjonuje poprawnie. Przyczyn takiego stanu można szukać nie tylko w wolnej przemianie materii, ale przede wszystkim w złych nawykach żywieniowych, braku niezbędnych składników pokarmowych, które regulują układ pokarmowy, a także braku ruchu, który nie pozwala jelitom na swobodną pracę i rozprostowanie się. Wszystkiego po trochu i z zaparciami nie będzie problemu, jednak gdy już się pojawią, można sobie i ciału odpowiednio pomóc.

Advertising
Advertising
  • Suszone owoce

    Suszone owoce

    Do pobudzenia perystaltyki jelit, czyli możliwości usuwania zbędnych produktów przemiany materii, doskonale nadają się suszone owoce różnego rodzaju. Mogą to być morele, daktyle, ananas, figi, jednak wszystko z umiarem, ponieważ przejedzenie się nimi zamiast oczyszczenia powoduje wzdęcia. Najlepszym suszonym owocem na zaparcie są śliwki. Dobrze jest zjeść trzy lub cztery w ciągu dnia prosto z opakowania, ale można również namoczyć je w wodzie przez całą noc i zjeść o poranku, zanim zje się normalne śniadanie. Warto wypić także wodę, w której się moczyły, efekty są szybkie i skuteczne, jednak taki sposób najlepiej stosować, jeżeli zaparcie trwa już kilka dni i jest coraz bardziej męczące.

  • Kiszona kapusta

    Kiszona kapusta

    Popularna kapusta kiszona ma walory nie tylko smakowe, ale i poprawiające pracę układu pokarmowego. Zawiera bardzo dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit oraz wydalania. Z tego powodu warto jadać kapustę albo jako dodatek do obiadu, albo jako przekąskę lub kolację. Takie samo działanie jak kapusta ma wyciśnięty z niej sok. Jest on cierpki w smaku, może być bardzo kwaśny, jednak szklanka takiego soku dziennie, wypijana na czczo, wspomaga układ pokarmowy, a dodatkowo dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C wzmacniającej odporność.

  • Dobre jabłka

    Dobre jabłka

    Spowolnienie pracy jelit, przez które dochodzi do problemów z wydalaniem, to efekt braku błonnika w organizmie. Uzupełnić go można znanym i lubianym owocem, jakim są jabłka oraz przetwory jabłkowe. Wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, żeby poprawić pracę jelit. Przy zaparciach, które trwają już 3 lub 4 dni, można zwiększyć tę ilość, jednak najlepiej nie przejadać się nimi, zwłaszcza na noc, ponieważ mogą wówczas powodować wzdęcia i lekkie bóle brzucha.

  • Truskawki

    Najlepsze truskawki można jadać w czerwcu, kiedy jest na nie sezon, i warto to robić, zwłaszcza jeżeli ma się problem z zaparciami. Znajduje się w nich bromelina, która jest składnikiem wspomagającym trawienie i ruchy robaczkowe w jelitach, odpowiedzialne za ich czyszczenie i usuwanie zbędnych produktów. Dzięki temu działają oczyszczająco i lekko moczopędnie, więc łatwo można pozbyć się wszystkich zbędnych produktów zalegających w organizmie. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na stan skóry.

Popularne tagi
  • usta
  • choroba refluksowa żołądka
  • rodzynki
  • kwas omega-3
  • żurawina
  • żucie
  • indyk
  • rodzaj bólu
  • herbata rumiankowa
  • układ trawienny
  • surowe produkty
  • sposoby na zaparcia
  • odwodnienie organizmu
  • witamina c
  • refluks żołądkowo-przełykowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising