Jak samodzielnie zrobić smaczne piwo?
Jak samodzielnie zrobić smaczne piwo?
Domowe piwa święcą triumfy i z powodzeniem można znaleźć liczne ich rodzaje. Często są produkowane lokalnie i przywożone z wycieczek jako smaczna pamiątka. Zamiast polegać tylko na lokalnych browarach, wyjazdach i przypadkowych odkryciach, warto spróbować warzyć własne piwo. Masz ochotę zobaczyć, że to nie takie trudne? Wypróbuj nasz przepis.
Jakich składników potrzeba?
Żeby stworzyć domowe piwo, trzeba zaopatrzyć się w następujące elementy:
* zestaw piwowarski (w zestawie znajdują się: fermentator z rurką fermentacyjną, fermentator z kranikiem i rurką do rozlewania piwa, kapsle, kapslownica, termometr, aerometr, środek do dezynsekcji sprzętu, jodowy wskaźnik skrobi),
* gotowe surowce do piwa, w tym słód w kilku odmianach, chmiel piwowarski, drożdże piwowarskie.Etap pierwszy
Na początek rozdrobniony słód wymieszać w garnku z 22 – 23 litrami wody o temperaturze 63 lub 72 stopnie Celsjusza. Jest to temperatura prawidłowa dla enzymów. Mieszać słód z wodą przynajmniej przez 60 minut, żeby skrobia zdołała rozłożyć się do cukrów prostych. Fakt wykonania tego procesu można sprawdzić przy pomocy wskaźnika jodowego.Po wykonaniu tego procesu oddzielić ziarno od brzeczki, a dodatkowo jeszcze przemyć ziarno, aby ściągnąć z niego cały ekstrakt.
Etap drugi
Brzeczkę poddać gotowaniu – razem z chmielem. Gotować przez 60 – 90 minut. Po zakończeniu gotowania schłodzić brzeczkę w wannie z zimną wodą, aby uzyskać temperaturę pokojową specyfiku.Po doprowadzeniu brzeczki do odpowiedniej temperatury przelać ją do fermentatora i dodać drożdże.
Etap trzeci
Po kilku dniach fermentacji powstaje piwo, które można zacząć rozlewać do buteleczek. Zakapslować dobrze, po czym odłożyć jeszcze na jakiś czas, chociażby na tydzień, żeby piwo nabrało większych walorów smakowych oraz zapachowych.