Jak skorupki jaj przydają się w leczeniu osteoporozy?
Jak skorupki jaj przydają się w leczeniu osteoporozy?
Osteoporoza jest chorobą, która może przytrafić się osobom po 50. roku życia. Znacznie częściej cierpią na nią kobiety, co wynika ze zmian hormonalnych, jednak mężczyźni również mogą się z nią borykać. Od razu po zdiagnozowaniu schorzenia niezbędne jest rozpoczęcie leczenia. Poza tabletkami można wspomóc się metodą bardziej niekonwencjonalną, czyli skorupkami jaj.
Najlepsze jajka
Aby mieć pewność, że kuracja powiedzie się tak, jak powinna, konieczne jest wybranie odpowiednich jajek. Są nimi jajka prosto ze wsi albo zakupione w sklepie, ale posiadające oznaczenie numerkiem 0. Dzięki temu ma się pewność, że to gospodarstwa ekologiczne i dostarczy się organizmowi zdrowych składników.
Przygotowanie jajek
Przed włączeniem skorupek jaj do diety, trzeba je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim nie można ich gotować. Ugotowana skorupka straci swoje dobroczynne właściwości i wapno, które jest dobrze przyswajalne, zmieni się w nieprzyswajalne.
Jajka przeznaczone do kuracji na osteoporozę należy bardzo dokładnie umyć oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie należy pozbyć się środka. Najlepiej wykonać to w taki sam sposób, jak przygotowuje się wydmuszki, robiąc dziurki u góry jajka i u dołu, wydmuchując przez nie zawartość. Można również zastosować prostszy sposób i rozbić jajko na dwie części, środek wbijając do miseczki.
Skorupki bardzo dokładnie wysuszyć.
Zastosowanie skorupek
Gdy skorupki wyschną całkowicie, należy zemleć je na proszek. Z powodzeniem można to zrobić, używając młynka do kawy. Aby uzyskać oczekiwane rezultaty, konieczne jest przyjmowanie 1/4 łyżeczki proszku codziennie, przed obiadem. Proszek można dodać do jogurtu, sosów, ziemniaków lub posypać nim sałatkę.
Przechowywanie skorupek
Przygotowane do jedzenia skorupki trzeba przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepiej po zmieleniu ich na proszek przesypać je do słoika i zakręcić, aby nie dostawało się do niego powietrze.Skorupki w słoiku można przechowywać przez maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli nie wykorzysta się całej porcji i tak należy wyrzucić resztę po tym czasie, ponieważ skorupki utraciły już swoją wartość odżywczą.