Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec dwukolorowe ciasteczka?

Opiekun artykułu: mattek
Wymagany czas: 35 min.
Jak upiec dwukolorowe ciasteczka?

Jak upiec dwukolorowe ciasteczka?

Dwukolorowe ciasteczka są nie tylko smacznym deserem, ale przede wszystkim ładnie się prezentują. Wyróżniają się wśród wszystkich innych ciastek, chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do wykonania. Nie jest tak źle, można je zrobić we własnym domu, nawet całkiem prosto, jednak przyda się trochę cierpliwości, która pomoże osiągnąć wymarzony rezultat.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby upiec ciasteczka o dwóch barwach, trzeba najpierw skompletować odpowiednie produkty spożywcze na jasne oraz na ciemne ciasto.Na jasną masę potrzebne są:

    * 50 g cukru,

    * 100 g masła,

    * 160 g mąki,

    * 1 żółtko,

    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,

    * sól.

    Na masę ciemną potrzebne są:

    * 20 g kakao,

    * 50 g cukru,

    * 100 g masła,

    * 140 g mąki,

    * 1 żółtko,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Składniki na ciasto jasne przełożyć do jednej miski, a na ciasto ciemne – do drugiej. Zagniatać jedno i drugie jak ciasto kruche, czyli na początku rozcierając masło z mąką, a następnie dodać pozostałe. Szybko zagnieść, tworząc kule z ciasta, spłaszczyć je lekko i owinąć folią albuminową. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po schłodzeniu wyjąć ciasto i zacząć wałkować pomiędzy kawałkami pergaminu do pieczenia. Jeden kawałek powinien być na spodzie, drugi na cieście. W taki sposób trzeba uzyskać dwa cienkie blaty – jeden powinien być nieco większy. Podczas wałkowania nie można podsypywać ciasta mąką, gdyż wtedy płaty nie skleją się i nie uzyska się spiralek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na większy kawałek położyć nieco mniejszy, po czym zwinąć go w rulon. Włożyć rulonik do zamrażalnika, wcześniej owijając go w folię, i pozostawić w chłodzie, aż zamarznie na kość. Wtedy przejść do krojenia, krojąc ciasto na kawałki 0,5 cm. Gotowe plasterki układać na blasze do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasteczka staną się bardzo kruche oraz pyszne, idealne do podawania z herbatą.

Popularne tagi
  • murzynek z dżemem
  • ciasto migdałowe
  • przepis na ciasto migdałowe
  • przepis na ciasto buraczano-czekoladowe
  • sposób na ciasto z jabłkami i cynamonem
  • ciasto wiśniowo-cynamonowe
  • przysmak prl-u
  • masa kajmakowa
  • migdały
  • tiramisu na biszkoptach
  • krem
  • ser „philadelphia”
  • ozdoba szachownica
  • kruszonka
  • krem waniliowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising