Advertising
Zakumaj.pl

Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: letta
Wymagany czas: 30 min.
Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?

Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?

Połączenie czekolady z herbatą może dać niezwykle przyjemne efekty. Nie dotyczy to tylko połączenia świeżo parzonego napoju z kostką czekolady na deser, lecz stworzenia deseru z obu składników jednocześnie. Takie ciasto będzie oryginalnym podwieczorkiem dla każdego i z pewnością każdemu zasmakuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznego ciasta czekoladowego o posmaku herbacianym niezbędne będzie kilka podstawowych składników, w tym:

    * 120 g czekolady gorzkiej,

    * 115 g masła,

    * 6 torebek herbaty,

    * 3 jajka,

    * 2 szklanki cukru pudru,

    * 2 szklanki mąki,

    * 1 szklanka wody,

    * 1/2 szklanki jogurtu,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

    * sól,

    * cukier puder (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem działania rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Następnie zagotować wodę, a herbatę przełożyć do kubka bądź miski i zalać ją wrzątkiem aż do zaparzenia się mocnego naparu. Po 5 minutach usunąć torebki herbaty. Czekoladę posiekać do miski i nad parą wodną rozpuścić ją, aby była płynna. Ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz jajka. Rozpocząć miksowanie składników na puszystą, żółtą masę. Dodać czekoladę i nadal mieszać, łącząc składniki, aż do uzyskania czekoladowej barwy ciasta. Następnie połączyć mokre składniki z suchymi: mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli – mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na koniec do masy wlać jogurt oraz przestudzony napar herbaciany i dokładnie wszystko wymieszać. Przelać masę do tortownicy posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wsunąć formę do piekarnika na 50 minut. Sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest dobre, a po wyjęciu go z piekarnika pozostawić w formie na 5 minut i dopiero wtedy wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • murzynek z dżemem
  • ciasto migdałowe
  • przepis na ciasto migdałowe
  • przepis na ciasto buraczano-czekoladowe
  • sposób na ciasto z jabłkami i cynamonem
  • ciasto wiśniowo-cynamonowe
  • przysmak prl-u
  • masa kajmakowa
  • migdały
  • tiramisu na biszkoptach
  • krem
  • ser „philadelphia”
  • ozdoba szachownica
  • kruszonka
  • krem waniliowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising