Przepis na ciasto à la baton Snickers
Przepis na ciasto à la baton Snickers
Kto z nas nie lubi pysznego połączenia czekolady, karmelu oraz orzechów? Kto z nas choć raz w życiu nie spróbował pysznego i popularnego batona Snickers? Jego smak jest praktycznie nie do odtworzenia, dlatego też tak chętnie po niego sięgamy, by dosłodzić się, poprawić sobie nastrój, zaspokoić apetyt na słodycze albo po prostu w szybki sposób dodać sobie energii. Można jednak spróbować poeksperymentować w kuchni, by stworzyć coś, co w smaku przypominałoby choć trochę ten fantastyczny baton. Najlepiej jedna zrobić to na większą skalę i od razu upiec ciasto, gdyż z całą pewnością cała rodzina będzie chciała wziąć udział w tej snickersowej uczcie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ciasto à la baton Snickers. Kup potrzebne produkty i spraw radość swoim domownikom. Ciasto to możesz przygotować, nawet jeśli nie masz w domu piekarnika.
Na kremy:
Na karmel:
Na ciasto:
Na polewkę
Przygotuj to ciasto na dzień przed planowanym podaniem.
Przygotowanie masy orzechowej i czekoladowej
Przygotowania ciasta rozpoczniemy od przygotowania dwóch mas, które mają wspólną bazę. Choć może ci się to wydać skomplikowane, to jednak takie nie jest, postępuj tylko zgodnie z instrukcją.W średniej wielkości misce czy garnuszku wymieszaj skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy oraz mleko. Następnie całość stawiamy na drugim garnku, wypełnionym wodą. Całość będziemy gotować w tak zwanej kąpieli wodnej – w innym wypadku baza pod kremy mogłaby nam się spalić. Gotować masę powinnaś przez około 20 – 25 minut, aż zobaczysz, że zgęstnieje. Następnie zdejmij bazę z ognia.Przelej bazę po równo do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj masło orzechowe, natomiast do drugiej drobne kawałki czekolady (możesz ją połamać tłuczkiem). Zostaw oba kremy, aby ostygły – nie mogą być gorące w chwili nakładania na krakersy.
Przekładanie ciasta
Zdecydowanie najtrudniejszą część masz już za sobą. Teraz wystarczy przełożyć ciasto masami. Weź małą foremkę (kwadratową, o boku około 20 centymetrów) i wyłóż ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Teraz wyłóż pierwszą warstwę krakersów – układaj je ściśle przy sobie. Pamiętaj, żeby użyć krakersów, a nie herbatników – ciasto wyszłoby wówczas za słodkie. Teraz wyłóż na krakersy masę orzechową. Następnie dociśnij do niej krakersy, wyłóż masę czekoladową. Następnie ułóż kolejne krakersy i wylej masę karmelową (inaczej masa krówkowa).
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Dodaj do niej łyżkę śmietany 36% i wymieszaj ze sobą. Całość będzie miała gęstą konsystencję, która trzeba nieco rozrzedzić wrzącą wodą, ale polewa nadal powinna być dość gęsta. Ostudź ją odrobinę, a następnie wylej na karmel.
Chłodzenie
Ciasto owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki. Powinno się chłodzić przez 24 godziny, aby uzyskało dobrą, zwartą konsystencję. Przechowuj je cały czas w lodówce. Smacznego!