Jak urządzić spiżarnię w niewielkim mieszkaniu?
Jak urządzić spiżarnię w niewielkim mieszkaniu?
Spiżarnia jest chyba ulubionym miejscem wszystkich łasuchów. To w niej znajdują się przepyszne przetwory oraz cała masa innych smakołyków. Wiele osób myśli, że koniecznym warunkiem do stworzenia własnej spiżarni jest posiadanie dużego domu oraz osobnego pomieszczenia, które można na nią zaaranżować. To błędne myślenie, bowiem nowoczesna zabudowa meblowa kuchni przewiduje także możliwość stworzenia spiżarni w niewielkiej kuchni. Nie musisz więc rezygnować z robienia przetworów ani gromadzenia zapasów, bowiem przy odrobinie inwencji na pewno uda ci się wygospodarować miejsce w kuchni. To dużo wygodniejsze rozwiązanie niż np. przechowywanie słoików w piwnicy, gdyż zawsze będziesz mieć je pod ręką i nie będziesz musiała dopraszać się żadnego z domowników, by wybrał się do piwnicy po surówkę do obiadu. Jak mądrze zaplanować spiżarnię w niewielkim domu lub mieszkaniu?
Wygospodaruj duże szuflady
Wystarczającym miejscem na przechowywanie niewielkich zapasów będą obszerne i głębokie szuflady. Możesz zabudować je w jednej większej szafce. Obecnie jest wiele systemów, które pozwolą ci na wygodne rozmieszczenie wszelkich składników, tak abyś mogła w każdej chwili mieć wszystko pod ręką. Pamiętaj o tym, by najcięższe i najrzadziej używane zapasy umieścić jak najniżej, a te rzeczy, których będziesz używać częściej, schowaj w wygodniejszym miejscu.
Wyciąg
Wyobraź sobie, że twoja spiżarnia wyjeżdża do ciebie, gdy tylko tego potrzebujesz, a w pozostałych chwilach chowa się w gustownej zabudowanej szafie. Takie rozwiązanie pojawia się na wyposażeniu wielu kuchni coraz częściej. Mowa tu o specjalnych wyciągach, czyli konstrukcji z półkami, na których umieścisz wszelkie swoje zapasy. Znajduje się ona w wysokim regale, wyposażonym w prowadnicę, dzięki któremu będziesz miała świetny dostęp do wszelkich składników. Dzięki takiemu rozwiązaniu zgromadzisz wszelkie potrzebne rzeczy w jednym miejscu i unikniesz szukania poszczególnych zapasów po wielu szufladach, szafkach i półkach. Taki wyciąg wystarczy zabudować w łatwo dostępnym miejscu, np. koło lodówki, co z pewnością docenisz, gdy przekonasz się, jakie to wygodne.
Słoiki
Przechowywanie różnych składników w zwykłych opakowaniach ma jedną zasadniczą wadę. Plastikowe torebki łatwo się niszczą i gubią w gąszczu innych. Wszystko wypada, przewraca się, miesza ze sobą i ciężko cokolwiek znaleźć. Podstawą sprawnej pracy w kuchni jest porządek, więc kup sobie praktyczne słoiki i pojemniki, do których będziesz mogła wszystko przesypywać. Takie rozwiązanie sprawi, że zawsze szybko wszystko znajdziesz oraz łatwiej sprawdzisz, czy coś ci się przypadkiem nie kończy. Dodatkowo słoik będzie znacznie lepszym zabezpieczeniem przed rozsypywaniem się zawartości, a także uchroni cię od konieczności walki z insektami.