Jak przygotować dobrą Margaritę truskawkową na imprezę?
Jak przygotować dobrą Margaritę truskawkową na imprezę?
Margarita to znany drink, który może być przyrządzony w różnych smakach. Podstawowa wersja jest znana, lubiana, lecz to tylko sugestia, którą można wykorzystać lub nie. Jeśli wolisz truskawki, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś właśnie taki drink podała na imprezie albo przygotowała sobie dla własnej przyjemności.
Niezbędne produkty do drinka
Podanie Margarity o truskawkowym smaku jest szybkie, jeśli wcześniej przygotuje się następujące składniki:
* 200 g truskawek mrożonych,
* 40 ml tequili,
* 20 ml syropy cukrowe,
* 10 ml likieru pomarańczowego,
* 5 ml soku z limonki,
* kostki lodu.
W sezonie można użyć truskawek świeżych, zamiast mrożonych, uprzednio myjąc je i odrywając szypułki.
Krok pierwszy
Mrożone truskawki wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Nie jest konieczne rozmrażanie ich w całości, jeżeli pozostaną drobinki lodu, nie zaszkodzą napojowi, który i tak powinien być dobrze schłodzony. Ewentualnie Margarita może być nieco gęstsza, jednak to również dodaje jej lepszego smaku.
Krok drugi
Truskawki wrzucić do blendera. Zalać je syropem cukrowym, likierem, sokiem z limonki, a na koniec tequilą. Sok z limonki powinien być świeżo wyciśnięty, żeby miał oczekiwany smak. Składniki w blenderze bardzo dokładnie zmiksować, tworząc gładką, czerwoną masę, która będzie idealna do popijania.
Krok trzeci
Przed przelaniem Margarity do kieliszka warto go odpowiednio przygotować i ozdobić. Dobrze sprawdzi się zamoczenie brzegu naczynia w soku z limonki albo cytryny, a następnie zanurzenie go na chwilę w cukrze wysypanym na talerzyk. Powstanie biała otoczka, która urozmaici wygląd drinka. Przelać Margaritę do naczynia, ozdabiając go dodatkowo listkami mięty albo kawałkiem truskawki. Podawać i popijać od razu po przyrządzeniu.