Jak przygotować Margaritę żurawinowo-malinową?
Jak przygotować Margaritę żurawinowo-malinową?
Przyjemność popijania Margarity związana jest między innymi z tym, że można ją przygotowywać w różnych wersjach smakowych. Zamiast trzymać się tylko jednej, powielanej przez barmanów, dobrze jest poeksperymentować samodzielnie. W końcu podanie nietypowej Margarity czy to sobie, czy innym na domowym przyjęciu będzie budzić takie samo zadowolenie.
Jakich składników potrzebujesz?
Zrobienie dobrego w smaku i zachęcającego w wyglądzie drinka wymaga przygotowania pewnych składników, wśród których znaleźć się muszą:
* 120 ml tequili,
* 120 ml piure z malin,
* 1 szklanka soku z żurawin,
* limonka,
* sól,
* maliny,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Sól, najlepiej o grubych ziarenkach, wysypać na płaski talerzyk. Następnie sięgnąć po kieliszki. Zazwyczaj Margaritę podaje się w szerokich kieliszkach koktajlowych, jednak nie jest to zasada, której nie wolno złamać, można wybrać inny rodzaj szkła. Zwilżyć jego brzegi wodą i zaraz po tym zanurzyć w soli – będą ładniej się prezentować.
Krok drugi
Do czystego shakera wlać sok żurawinowy i dodać kostki lodu. Można ich wrzucić dowolną ilość. Drink powinien być bardzo zimny, jednak nie musi przesadnie smakować lodem. Poza kostkami trzeba dodać do shakera również piure malinowe oraz tequilę. Zacząć potrząsać mocno shakerem, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły oraz schłodziły.
Krok trzeci
Gotową Margaritę przelać do przygotowanych kieliszków. Na wierzch każdej porcji dodać trochę świeżo wyciśniętego soku z limonki. Tuż przed podaniem należy ozdobić drinka świeżymi malinami i takiego podawać. Nie tylko będzie pięknie się prezentował, lecz również będzie zachwycał smakiem, o czym można szybko się przekonać. Zachęcamy do spróbowania i delektowania się. Poza malinami do Margarity warto wsunąć słomkę, aby wygodniej się ją popijało.