Jak sporządzić nalewkę imbirową?
Jak sporządzić nalewkę imbirową?
Robienie nalewek stało się obecnie modą, którą wiele osób wciela w życie we własnym domu. Nalewki robione są niemal ze wszystkiego i w wielu różnych wersjach. Poza owocowymi napojami, można wykonać również nalewki z innych produktów, w tym z imbiru. Jest to doskonała nalewka na zimne miesiące, dobrze smakuje oraz rozgrzewa.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby móc wykonać nalewkę z imbiru, potrzebne są odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 100 g imbiru,
* 100 g cukru,
* 0,5 szklanki wody,
* 0,75 l wódki,
* 3 łyżki miodu.
Niezbędna będzie również butelka do przechowywania nalewki oraz słoik do mieszania składników.Etap pierwszy
Świeży korzeń imbiru umyć pod chłodną wodą. Pokroić na plasterki. Nie trzeba obierać go ze skórki, ale jeżeli chce się to zrobić, dobrze jest obierać imbir łyżeczką, wtedy skórka łatwiej odchodzi od miąższu. Pokrojone plasterki wrzucić do przygotowanego wcześniej słoja.
Etap drugi
Do garnka wlać wodę, dodać do niej cukier i zacząć podgrzewać. Powinien zacząć się rozpuszczać. Następnie dodać miód. Należy uważać i pilnować wody, ponieważ miód nie powinien być za mocno podgrzany, traci swoje właściwości oraz smak.Gdy cukier oraz syrop rozpuszczą się, można zdjąć garnek z kuchenki.
Etap trzeci
Gotowy syrop przelać do słoja, zalewając nim imbir. Jeśli chce się uzyskać ciekawszy posmak, można dodać sok z 1/2 cytryny. Po zalaniu imbiru słodką wodą dolać do niego wódkę. Dokładnie wszystko wymieszać i zakręcić słoik.
Etap czwarty
Słoik z nalewką należy odstawić na 2 miesiące. Od czasu do czasu można nim potrząsnąć.Po upływie wymaganego czasu zawartość słoika przecedzić przez sitko pokryte gazą. Dzięki temu nalewka będzie idealnie czysta.Przelać ją do butelek, opisać i wstawić do barku lub domowej spiżarni. Popijać, gdy przyjdzie na to ochota albo zajdzie taka konieczność. Nalewka ma bowiem nie tylko właściwości rozgrzewające, lecz również lecznicze. Pomaga na dolegliwości żołądkowe.