Jak przyrządzić pastę z makreli według Dukana?
Jak przyrządzić pastę z makreli według Dukana?
Ryba to jeden z najzdrowszych produktów, jakie mogą trafić na talerze. Na śniadanie, na obiad, na kolację, warto jeść rybę. W diecie Dukana również. Szczególnie cenne składniki posiada makrela, która zawiera dużo kwasów omega-3, wspierających zarówno odchudzanie, jak i zachowanie w zdrowiu układu krwionośnego. Wraz z odpowiednimi dodatkami może stworzyć smaczną pastę na kanapki.
Potrzebne produkty spożywcze
Zanim przystąpi się do tworzenia pasty z makreli, niezbędne jest przygotowanie następujących produktów spożywczych:
* 1 wędzona makrela,
* 1 cebula,
* 2 jajka,
* 2 ogórki kiszone,
* musztarda,
* jogurt naturalny,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Makrelę obrać ze skóry. Następnie palcami podzielić na kawałki, usuwając przy tym wszystkie ości. Gotowe kawałki przełożyć do miski. Oba jajka ugotować na twardo.
Krok drugi
Ogórki kiszone obrać ze skórki – lepiej smakują – i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i posiekać na małe kawałeczki. Oba warzywa dodać do makreli.Ostudzone jajka pozbawić skorupki i również pokroić na małe kawałeczki, dodać do reszty składników.
Krok trzeci
Dodać szczyptę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, musztardę i jogurt wedle uznania. Wymieszać wszystko widelcem, tworząc gładką pastę. Po jej przygotowaniu można schłodzić ją w lodówce przez 15 minut albo od razu nakładać na chleb pełnoziarnisty.